Обмяна на добри практики между училищни екипи от Второ ОУ „Гоце Делчев“ и ПМГ „Яне Сандански“ се проведе на 29.10.2019 г. Работната среща е в изпълнение на  НП „Иновации в действие“. Гост от РУО Благоевград бе госпожа Василиса Павлова – старши експерт по информатика и ИТ.

По стара българска традиция домакините от ПМГ „Яне Сандански“  посрещнаха гостите си с пита.

Дейностите бяха открити в  Презентационния център на ПМГ „Яне Сандански“, където учениците формират умение да презентират пред малка група. След това учителите и учениците на  II ОУ „Гоце Делчев“  разгледаха Центъра по природни науки и математика, оборудван с модерна техника.  

Работната среща продължи в конферентната зала на комплекс „Ивелия“, с. Дъбница. Учителите от ПМГ запознаха своите колеги от II ОУ „Гоце Делчев“ с етапите, през които преминава подготовката и планирането на един интердисциплинарен урок. Споделиха трудностите, които са срещали в началото. По думите на госпожа Мегданова, старши учител по биология и здравно образование, най-голямото предизвикателство в интердисциплинарния урок е откриването на допирните точки между предметите ( литература и биология, литература и математика и т.н.). Проведе се дискусия по темите: „Подготовка на екипа учители за въвеждане на промяната в преподаването“ и „ Интердисциплинарните уроци – планиране и реализиране“.

Следващата дейност  по НП „Иновации в действие“ бе интердисциплинарен урок   по български език и литература, философия, география и икономика и информационни технологии в VIII бна тема: „Човекът и светът”. Митовете на човечеството“.  В хода на урока бяха демонстрирани иновативни методи на преподаване. Учениците от II ОУ „Гоце Делчев“ бяха включени в екипите на участниците в урока. Учителите от II ОУ и техните възпитаници използваха Padlet, LearningApps, Book Creator,  Plickers, Google Expeditions.

Работната среща приключи в комплекс UVA NESTUM с представяне на проектната дейност  на ученици през трите години на иновативно обучение. Работата по проектите е много полезна за подрастващите, защото  развива емоционалната им интелигентност, умението им да работят в екип, дава им възможност да направят връзки със света извън училището. Екип от Професионалната учебна общност (така се наричат екипите от учители, които подготвят и изнасят интердисциплинарните уроци) на ПМГ „Яне Сандански“ представи презентация на тема: „Проектната дейност – начин за активизиране на ученическото мислене“.

Участниците в програмата получиха  материали, подпомагащи иновативните методи на преподаване и въвеждането на промените в образователния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *