12 учители и 24 ученици от Италия, Полша, Турция, Португалия и Румъния бяха гости на училището в периода 3 – 7 октомври. Посещението се осъществи в рамките на  проект „Не бъди киберзависим! Внимавай!“ на  програма „Еразъм +“, по който Трето основно училище е партньор. В тържествена атмосфера в празнично украсения физкултурен салон гостите бяха топло посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Началото на официалната церемония бе поставено с химните на шестте държави. След приветствие от страна на директора г-н Никола Джингаров програмата продължи с танц на мажоретките и с красивите звуци на гайда. По традиция в края на церемонията домакини и гости се хванаха заедно на  българско хоро.

След като разгледаха училището, гостуващите имаха възможност да видят изложбата „Любознателна физика“, подредена от ученици под ръководството на г-н К. Джамбазов. Истински ентусиазъм предизвикаха у тях уредите за измерване на ток и напрежение и за видеонаблюдение, LED лампите, количките, захранвани със слънчеви панели, както и автомобилите с перка от пластмасова бутилка.

Малко по-късно учениците и техните учители проследиха интригуващи химични опити, представени от г-жа Л. Цирова. Присъстващите останаха силно впечатлени от получените резултати и най-вече от надутия посредством въглерод диоксид балон, колбата, изригваща стълб от пара и „слонската“ паста.

Гостуващите ученици проследиха комикс на тема „Киберзависимости и кибертормоз“, след което отборите от петте страни съставиха свой комикс на същата тема. Чрез интересните си разработки децата показаха своята чувствителност към въпросите на кибертормоза.

През следващите дни от посещението си в България гостите посетиха ПМГ „Яне Сандански“ и НПГ „Димитър Талев“. Разходиха се също в Гоце Делчев  и района – Ковачевица, Лещен и Огняново, и оцениха високо красотата на природата, запазения автентичен дух и местната култура. Имаха възможност да разгледат центъра на българската столица, а също така да се насладят на стенописите на Рилския манастир. Преди отпътуването си посетиха гр. Пловдив, който ги очарова със своята история, артистичност и дълголетие.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *