След една ползотворна седмица, изпълнена с много емоции и  културни преживявания седмица двама учители от Трето основно училище „Братя Миладинови“ в град Гоце Делчев се завърнаха от Италия. Посещението им бе част от възстановените дейности по Международния проект „Еразъм+“ (К229 – „Не бъди киберзависим, бъди внимателен“), които бяха отложени поради епидемичната обстановка.

Целта на  проекта е повишаване на осведомеността на учениците, родителите и учителите по проблемите, свързани с интернет, както и популяризирането и подобряването на комуникацията на английски език с европейските партньори както в пряка, така и в дигитална среда.

Kоординатор по проекта e Италия (Бриндизи), а партньори са: Турция, Португалия, Полша, Румъния и България. Първата за тази година мобилност  се състоя в италианския град Бриндизи. Ваня Тупарова – координатор по проекта за България, и Катерина Щранкова – начален учител, посетиха  училище, в което се обучават ученици от I до VII клас, където се проведе работна среща на тема: „Как, кога и колко често учениците са били обект на атака в интернет пространството, как са установили, че са подложени на кибертормоз, с кого са споделили и какви са възможните последствия при несподеляне на този проблем с родителите?“.

Последва работа от страна на учениците, които бяха разделени на групи, съставящи т.нар. „ателиета“. Направленията, по които се работеше бяха: графити, театър, информационни технологии. Урокът по фехтовка, който бе представен от ученици от друго училище, бе незабравим. Учителите от иновативното Трето ОУ посетиха и часове по италиански език, в които се обсъждаха последиците от общуването с непознати в Мрежата и в популярната платформа What’s up.

Още по-привлекателен бе престоят в Италия, с деца от детска градина, които представиха традиционни  италиански танци. Представителите на Трето ОУ разгледаха град Ба̀ри, който е столица на региона Пулия; посетиха историческия център на Бриндизи; влязоха в атмосферата на Арагонския замък или т.нар. „Алфонсино“.

Следващите спирки от образователната визита на двамата учители от Гоце Делчев бяха малките изключително атрактивни места  Алберобѐло, Полиняно, Остуни, Мезанияр, Лече.

Учителите благодарят на Мануела Сапонаро и  Франческа Карлучи, които направиха престоя им още по-незабравим.  

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *