Стотици хора се събраха на мегдана в село Делчево, два дни след Еньовден. Летният фестивал „Еньовденски тайнства“, организиран от община Гоце Делчев вече е традиция, която се спазва повече от 10 години.

Първият ден на фестивала започна със състезание по колоездене. По-късно, малки и големи участваха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета и тази година изпълниха ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

Неделният ден започна с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това на площада в Делчево започна същинският празник. Десетки момичета се включиха в изработването на красиви еньовски венци и бяха наградени за твоята фантазия. И тази година Еньовата буля отправи своята благословия, а всички, които пожелаха се провряха през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчевоимаше също и ателие по грънчарство. Магически еньовски тайни за билките и интересни кулинарни изкушения представиха учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година бе топ-готвачът Иван Звездев. Той сготви на мегдана в селото вкусна Еньова гозба, подправена с много билки, произведени в неговата градина. Присъствието нта шеф Звездев в село Делчево направи празника за всички жители и гости още по-голям. десетки се снимаха с него, мнозина поискаха кулинарни съвети и напътствия. С помощта на трима ученици от ПГ по МСС, Иван Звездев приготви вкусна еньовска гозба, подправена със 7 билки и раздаде за дегустация 247 порции. Освен, че подробно представи етапите на приговяне на ястието, шеф Звездев разказа много интересни неща за различните билки на присъстващите, а трима от тях получиха награди, заради познанията си.

И тази година на площада в китното село имаше благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки можеше да си закупи билки и традиционни зелени подправки. Със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от градBI Гоце Делчев и региона.

В програмата на фестивала „Еньовденски тайнства” участваха още ФТК „Кръшно хорце“ към читалище „Никола Вапцаров – 1927“ с. Мусомища, „Вива денс клуб“ с ръководител Ани Лефтерова, ТФ „Неврокопчанки“ с ръководител Костадин Гьоргов, Даниела Георгиева, читалище „Изгрев“ с. Баничан, ЦДГ № 5 „Брезичка“ и оркестър „Уникат“ със солист Георги Жбантов.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *