На 15 октомври 2016 г. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите за пета поредна година ще организира Фестивал на кестена.imgp9437

Основната идея на този фестивал е да популяризира природното и културно наследство в района на планина Беласица. Празника се провежда всяка есен, когато са узрели плодовете от кестени, а мястото е  село Коларово, на площада пред читалище „Яне Сандански“. Началният час на събитието  е 14:00 ч. На него хората от живописния край на югозападна България представят характерни местни ястия и различни специалитети, приготвени предимно с плодовете на кестена. Самодейни фолклорни групи към читалищата на селата Беласица, Коларово, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът, Габрене, Тополница и град Петрич ще изпълняват типични за района певчески и танцови програми. Разучаване на български народни танци, дефиле с народни носии, красива и приятна разходка в планината са само част от нещата, които са приготвили организаторите за всички предпочели да присъстват на събитието.  В традиционното за празника творческо ателие Кът „Сръчко”  ще има отново игри и забавления за най-малките.

Фестивалът се организира от Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към ИАГ с подкрепата на Българска фондация „Биоразнообразие“, Пирински туристически форум, община Петрич, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села.

Събитието се реализира и благодарение на любезното участие  на Винарна „Орбелия“, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр.Петрич, клуб „Творци от Петрич“ към сдружение „Реализация и бъдеще за всеки“, сдружение „Млад планинар, Народно Читалище „Братя Миладинови – 1914“ град Петрич, Градски исторически музей – Петрич.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *