Повече от пет столетия, мощите на Свети Иван Рилски са в духовния му дом в едноименната планина, но и до днес съдбата на неговата десница е забулена в мистерия. По нейните следи тръгва екипът на документалния филм „Десницата на Свети Иван“. В него, освен, че се проследява митарстването на светите мощи, започнало още през 980 год., се разкриват и неизвестни досега обстоятелства за разпространението на култа към Свети Иван Рилски в православния свят.

sv_ioan_rilski-2

В „Десницата на Свети Иван“ съвременните аспекти и аргументи по темата представят Неврокопският митрополит Серафим, Синайският епископ Йероним, игуменката на женския манастир „Успение Богородично“ в Тинос – Юлияния, богословите проф. Иван Желев и д-р Добромир Димитров, литературният историк акад. Иван Радев и историкът д-р Кирил Алексиев. Сценаристи са Красимир Кушев и Валери Яков, който е и режисьор на филма, а оператор е Феодор Сургов.
Документалният филм „Десницата на Свети Иван“ ще бъде представен в Гоце Делчев на 19.10.2016 г. /сряда/ от 18.00 часа в Общинския исторически музей. В представянето ще участват Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и авторския колектив от Телевизионен център – Благоевград.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *