Глоби от 100 до 1000 лева, или имуществена санкция от 500 до 3000 предвижда заповед на екоминистъра Ивелина Василева, за тези които берат популярната билка. Събирането на пирински чай (Sideritis scardica Grisb.) от естествени му находища е забранено, включително и за лични нужди.
Досега ограничението беше само за търговска дейност и забраната не важеше за количествата, събирани за лични нужди –sideritis scardica до 2 килограма стръкове от едно лице на ден. С налагането на забраната се цели да се подобри състоянието на естествените находища и да се засили контролът по опазването на лечебното растение.
Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай остава разрешена, след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и количество произведени билки. Екоинспекциите трябва да изпратят писма до Регионалните дирекции по горите, общини, кметства и горски стопанства, на чиято територия се среща пиринския чай за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия.
Пиринският чай (Sideritis scardica Grisb.) е включен в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. От 1942 до 2002 г. фигурира в списъка на защитените растения, а сега видът е поставен под специален режим на опазване и ползване, със забрана за събиране от естествените находища.
Употребата на този ароматен чай подобрява функциите на простатата и пикочно-половите пътища, както и потентността.
Пиринският чай помага за подобряване на храносмилането, стимулиране на кръвообращението и облекчаване на симптомите на грип, простуда, кашлица, астма, хипертония (високо кръвно налягане), нарушения в обмяна на веществата или във функциите на ендокринната система, стрес, умствена преумора и др. Тази билка е и имуностимулатор. Редовният прием на Sideritis scardia под формата на чай или на екстракт (воден извлек) би могъл да има положителен терапевтичен ефект по отношение на психичното здраве и в частност при състояние, известно като хиперактивност. Тя благоприятства превенцията на остеопороза и засилва съпротивителните сили срещу алергии от различен произход.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *