Това е тема за човешкото зло. Бъдете деликатни и любящи към себе си, ако откриете, че написаното ви причинява болка. Бъдете деликатни и любящи и към онези от ближните си, в които разпознавате злото. Внимавайте, бъдете целите внимание!

Лесно е да мразим лошите хора. НО…..

Св. Августин е казал да ненавиждаме греха, но да обичаме грешника!

LYZATA

Ние психолозите лекуваме човешкото зло,като го погледнем в очите, макар, че гледката не е привлекателна. Всеки от нас има тъмна страна, която понякога и не може да бъде изкоренена.

Хората не се раждат зли, тази злина се внедрява в тях още в детството. Ако тогава родителите са се отнасяли с тях като към грозни, глупави и второ качество, те самите като големи ще се възприемат като такива. Ако растат без обич, децата смятат , че не заслужават да бъдат обичани. Най-трудното в лечението е човек да обърне представите си за себе си(от лоша в добра). Колкото хората са с по-голямо деформирано мислене, по-трудно се повлияват от психологическа помощ. Психолозите понякога сме безпомощни пред патологията, която долавяме у пациентите си. Те умело ни ,,въртят,, из своите патологични лабиринти на психиката си и няма как да покажат любов пред лицето на тяхната омраза!

При злите хора лъжите са постоянни и объркват. Злите хора са ,,ХОРА НА ЛЪЖАТА“, които заблуждават другите. Те всяват страх сред другите, но са хора за съжаление. Те са най-уплашените хора на света. Животът им е истински кошмар. Те са в Ада. Ние трябва да им помогнем, да превърнем тяхното страдание към тях в състрадание.

Отличителна черта на злите хора е тази , че не си признават, че са такива. Престъпленията , които извършват не се виждат, те са много фини. Юнг отдава злото на неспособността да „приемеш“, сянката.

Те вярват в собствената си безгрешност. Душата им е вледенена към Любовта! Преобладаваща черта в техният характер е , че те търсят изкупителна жертва. Не обичат упреците. Те жертват другите, за да запазят представата си за собственото си съвършенство. Това се нарича ПРОЕКТИРАНЕ. Никога не мислят за себе си, като за зли, но постоянно виждат злото у другите. Те са нарцисисти. Те са хора без чувство за вина-вместо да унищожават злото у себе си, стремят се да унищожат хората срещу себе си. Изцяло се стремят да поддържат нравствена привидна чистота. Имат остра чувствителност за социални норми(смята, че живеят безукорен живот).

Думите ,,привидност,, и ,,погледнато отвън,, имат ключово значение за тях. Те са лишени от мотивацията да бъдат добри, но усилено се стремят да изглеждат такива. ,,Добротата,, им е преструвка. Те са ,,хора на лъжата,,. Лъжата има за цел не да заблуждава другите, а да залъгва тях самите. Злите хора смятат себе си за съвършени! Но те чувстват злото в своята природа и неистово се стремят да избягат от него.! Те го скриват зад маска, а именно усмивката, която прикрива омразата към другия,мазно ласкателство, което маскира ярост,кадифената ръкавица, която крие юмрук!

Тези хора са експерти по маскировките. Маската е непроницаема. Те мразят психотерапията, защото тя хвърля светлина върху тях-мразят светлината, защото тя ги излага на показ. Боли ги като се самоизследват. Те се опитват да властват над другите. Неспециалистите наричат простичко гордост онова,което ние психолозите назоваваме с помпозният термин ,,злокачествен нарцисизъм,,.

Теория за произхода на патологичния нарцисизъм е, че той представлява защитна реакция. Тъй като всички малки деца проявяват гигантско количество нарцисизъм,ако родителите са жестоки и не любящи,той се запазва като в психологическа крепост, закриляща детето от превратностите на тежкият му живот. Децата стават зли за да се защитят от злите си родители, които не са им давали право на избор, не са се съобразявали с техните потребности .

Хората с маска обикновено са балансирани, с добро самообладание, заемат отговорни длъжности,изпълняват гладко ролята си в обществото. На пръв поглед едва ли човек би открил следа от умопомрачение!

Темата е много обширна и затова ще завърша с това, че единственото оръжие за борба със злото това е ЛЮБОВТА! Изцелението на злото-с научни или други средства-може да бъде постигнато само чрез любовта на отделния човек!

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *