RUMYANA 1На церемония в гр. София, бяха връчени наградите на Конкурс АГОРА за най-успешна инициатива, реализирана от читалище и мобилизирала местните хора за решаване на реален проблем през 2014. Специално обръщение към участниците и гостите на събитието отправи Иван Иванов, зам. председател на Народното събрание, който подчерта ролята на читалищата на местни граждански организации и значението им за развитието на общностите.
След тайно гласуване гостите на церемонията определиха голямата награда да бъде връчена на НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“, гр. Габрово за създаването на селски мол – Базар „Забравени традиции, живи вкусове“ в града. Селският мол стартира през 2014 г. и до момента има реализирани четири издания. В него се предлагат стоки на производители от региона, които предлагат местната си, домашно произведена продукция в града. Като във всеки мол събитието е съпроводено от много музика и настроение, а в Селския мол също така се танцува и пее. Инициативата на читалището припомня на жителите и гостите на региона за Веселите пазари в Габровско от миналото.
На церемонията бяха връчени наградите и на петте финалиста категориите на Конкурс АГОРА 2014. Журито на конкурса определи това да са: Категория „Общност в развитие“ за НЧ „Христо Ботев 2008“, село Гарван, общ. Габрово за „НеЗабравено имане“; Категория „Солидарност и хуманност“ за НЧ „Пенчо Славейков кв. Малашевци – 1919“, гр. София за инициативата „Синьо лято 2014“; Категория „Изкуство и култура за развитие“ за НЧ „Изгрев – 1930“, с. Баничан, общ. Гоце Делчев за „Цветни приказки без край върху везаните пищюмали на Баничан“; Категория „Перспективи за израстване“ за НЧ „Дружба – 1870“, гр. Харманли, обл. Хасково за инициативата „Завръщането на рока и естрадата в града на Белоногата“; Категория „Най-продуктивно партньорство“ за НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ за Базар „Забравени традиции, живи вкусове“ – Селски МОЛ.
За четвърта поредна година Министерство на културата присъди специална грамота за Принос в развитието на читалищното дело. Отличено с нея бе Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ за инициативата „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2014″, а наградата връчи д-р Силва Хачерян, държавен експерт в Отдел „Регионални дейности“. „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2014“ са четири вечери, в които на различни сцени в града се представят Държавна опера Русе, балет „Арабеск“, Теодосий Спасов с оркестър, както и Плевенската филхармония.
Специалната награда електронен четец PocketBook Mini получи Народно читалище „Дружба – 1870″, гр. Харманли за инициативата Клуб „Читателски клас“. Наградата се дава за модернизирането на библиотеката и насърчаване на електронното четене сред децата и младежите в общността. От името на PockeBook наградата връчи г-н Галин Бородинов от агенция PR Point.

Това е номинация за успешна практика – Оскар за читалищата. Ние сме първите номинирани не само за региона, но и за Югозападна България, каза Румяна Джибова – секретар на читалище Изгрев – с. Баничан.

 

„Управителят на BANICANАкадемия за образователни иновации г-н Анадолиев, член на Управителния съвет на Платформа АГОРА и член на екипа на експедицията на о-в Ливингстън, бе изключително впечатлен от иновациите на инициативите.
Той изрази готовност, петте проекта-финалисти
да бъдат качени на електронната библиотека на о-в Ливингстън.
Тази награда е и за хората които повярваха в нас и ни подкрепяха“ – разкри още Румяна Джибова.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *