Повишаването на цените на олиото и други продукти от първа необходимост у нас накара много жители на Благоевградска област да пазаруват в Гърция. Правят го поне веднъж седмично. Един от тях е земеделският производител от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

„Вчера аз закупих десетлитрова туба с олио за 20.20 евро. Смятах го, това прави литъра 3.95 лева. В България, олио под 5.50 лева, не можем да намерим. Не може на нашия стандарт на живот, да е толкова скъпо“, коментира пред БНР той.

„В България наблюдавам един парадокс, който не вярвах, че ще се случи. Аз съм вече на 55г., живях и при социализма и сега при псевдо демокрацията, доживяхме и отново войни да има в Европа и тази психоза, която наблюдавам у българина, е постфактум от комунистическо време. В Гърция я няма тази психоза от презапасяване и спекула с цените на храните”, допълни той.

По думите му цената на олиото в България доближава тази на зехтина в Гърция.

„Зехтинът от маслобойна го взех на 3 евро. Далеч съм от мисълта, че и в Гърция не мърдат цените, но тази аномалия, която я наблюдаваме в България, е спекулативна защото, когато станаха горивата в България 3.30 лв., в Гърция от 1.62 евро, горивото се вдигна на 1.70 евро. Все едно с нашите 8 стотинки, а у нас скочи с 30-50 стотинки. Затова казвам, че все още си живеем с предразсъдъците от комунистическото време, когато всичко беше дефицитно “ – допълни Сабахлъков, според когото, в Гърция няма психоза и паника, както от COVID-19, така и от войната в Украйна.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *