Община Гоце Делчев ще отбележи с богата едноседмична програма 106-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ от османско робство. След огромния интерес през 2017, тази година в програмата отново ще участва Националната гвардейска част, съобщават организаторите

Програмата ще започне на 12 октомври /петък/, с представяне на филма “Крилатият съсед” с автор Димитър Попов. Представянето ще бъде в 17:30 часа в малката зала на Дома на културата. В залата през седмицата на тържествата ще бъде експонирана и изложба с креативни модели на дрехи с екотенденция, по идеи на младите дизайнери от НПГ „Димитър Талев“.

На 15 октомври /понеделник/, програмата продължава в 17:00 часа с откриване на изложба “106 години от Освобождението на гр.Неврокоп и Пиринския край от турско робство” в Общинския исторически музей. След това, в 18:00 часа, отново в музея на Гоце Делчев, ще се състои концерт на маестро Огнян Вълев

На следващия ден, 16 октомври /вторник/, програмата продължава с представяне на книгата за Гоце Делчев през погледа на: Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Eфрем Каранфилов, Тончо Жечев. Книгата е изготвена по инициатива на община Гоце Делчев. Представянето ще бъде от 18.00 часа в малката зала на Дома на културата и в него ще участват съставителите Любен Генов и Владислав Симеонов.

На 17 октомври /сряда/, празничната програма продължава с ден, посветен на «Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово». Във времето от 14:00 до 15:30 ч. в Градския парк, ще има офис на открито за предоставяне на информация за дейността на МИГ. В 15:30 ч. ще бъде официалното откриване на празника в парка, а от 16:00 до 19:00 ч. отново там, ще се състои изложение на местни производители от общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, съпроводено с фолклорна програма на самодейни групи от района.

Програмата продължава на 18 октомври /четвъртък/ с награждаване на участниците в конкурса ”Да върнем книгите в ръцете на децата”, което ще се състои в 17:30 часа в малката зала на Дома на културата.

Кулминацията на тържествата по повод 106-та годишнина от Освобождението на града, ще бъде на 19 октомври /петък/. Програмата ще започне в 11:00 ч. с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12:00 ч., ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”.

В 15:00 часа, в района на бившата казарма в Гоце Делчев, ще бъде открит паметник по повод 85-та годишнина от създаването на Военно поделение в гарнизон Неврокоп /Гоце Делчев/. По-късно, в 16:45 часа ще се положат венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17:30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18:00 часа. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните, което ще бъде под съпровода на Гвардейския духов оркестър. В 18:30 часа на площад «Македония», жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на националната гвардейска част, наречен «Искри». Веднага след това, отново на площад «Македония», ще започне тържествена заря-проверка, посветена на 106-та годишнина от Освобождението на града.

Поканата е към всички жители и гости на град Гоце Делчев и общината да участват в празничните прояви.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *