Може би не е случайно, че през януари два пъти честваме празник на тези, които помагат да се роди новия живот. Днес е Бабинден, а на 21 януари – Деня на родилната помощ.

Някога, когато още нямало специалисти лекари и акушерки, бабата, жената, която помагала при раждането, била дълбоко уважавана от всички. Бабата през часовете на раждането бдяла над родилката и се грижела за спасението на майката и детето. Тя била тази, която с билки и баяния поемала грижата да ги запази от вредните влияния на лехусите – зли същества, които според вярването обикаляли около майката и детето до 40-тия ден от раждането. Бабата стояла и през нощта до третия ден след раждането, за да посрещне орисниците. Бабата лекувала и всички детски болести, които се появявали в първите месеци след раждането.

В чест на бабите съществува и празникът Бабин ден  – 8 януари. Задължителният ритуал е родилка от предната година да измие ръцете на бабата. На този ден ставала и голяма женска веселба.

Празникът Бабинден е намерил място и в съвременния ни живот, въпреки че времето на бабуващите жени при родилките отдавна е отминало. Днес старият български обичай се е преместил в Деня на родилната помощ, който е сменил древния празник и се празнува на 21 януари. Празникът се е запазил и в съседна Гърция. В близкото до границата село Καλή Βρύση, Кали Вриси (до 1927 г. Горенце), като автентичния празник и гърците наричан БАБИНДЕН.

Честит празник на работещите в отделението по Акушерство и гинекология към МБАЛ “Иван Скендеров”! През  2022 година екипът на отделението е помогнал за раждането на  412  бебета, от които 195 момичета и 217 момчета.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *