Учениците от четвърти „в“ клас на Трето основно училище „Братя Миладинови“ в гр. Гоце Делчев, отбелязаха годишнината от гибелта на Апостола с урок, проведен в извънкласна обстановка. Урокът се проведе в Общински исторически музей – Гоце Делчев под вещото ръководство на уредника Златка Тюмбелекчиева.

В деня на величавата смърт на Апостола на българската изстрадана свобода, учениците представиха свои писма, написани до Дякона, декламираха стихове и негови завети, останали за поколенията, разсъждаваха върху важни факти от последните дни на героя. Малките ученици много емоционално представиха проектите си, които изработиха със снимки и пояснения към тях, предоставени им от музея.

По желание на децата бяха изписани и мъдрите мисли, останали като завети от Васил Левски.

Разказите  за дейността на великия борец за свобода, за многобройните лица и дръзки постъпки, за смелостта и жертвоготовността в името на свободата, се редуваха с неизвестни за децата факти от дейността на Дякона, представени от уредника на музея. Въпросите към нея следваха един след друг.

Свеждайки глави в знак на почит към личността на Апостола, учениците завършиха с неговите думи, останали завинаги в нашата история: „Ако спечеля, печели цял народ. Ако загубя – губя само мене си.“.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *