Четвъртокласници от Трето ОУ се завърнаха от невероятна тридневна екскурзия за края на учебната година. Заедно със своите учители Мария Пиргова и Васил Каракиев те посетиха едни от най-забележителните български градове и културно-исторически обекти – Пловдив, Сопот, Карлово, Калофер, Етъра, Дряновски манастир, пещерата Бачо Киро и старата българска столица – Велико Търново. 

В къщите музеи на Васил Левски и Иван Вазов децата с любопитство и голям интерес се докоснаха до възрожденския дух на епохата и усетиха величието и значимостта на тяхното дело. Истинско детско възхищение и преклонение предизвика величественият монумент на Христо Ботев и загиналите за свободата българи в родния град на поета.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-емоционално бе изкачването на връх Шипка. Децата, облечени с тениски с цветовете на българското знаме и ликовете на велики българи, се редуваха да носят до върха националния флаг. Пред Паметника на свободата, четвъртокласниците рецитираха откъс от одата „Опълченците на Шипка” на Иван Вазов. Малките ученици бяха силно впечатлени от филма, посветен на боевете на Шипка и разказите на екскурзовода за тези важни за България дни.

Особено вълнуваща за децата бе срещата с руска делегация, дошла да почете загиналите в Освободителната война руски войници и български опълченци. Децата имаха уникалния шанс да се запознаят с жив участник от Втората световна война и руски генерал от военновъздушните сили. Руските гости пък бяха силно впечатлени от предварителната подготовка на децата и учителите за изкачването на върха и съвсем спонтанно дойде поканата от гостите двете групи заедно да поднесат венец на източната страна на паметника.

В старата българска столица – Велико Търново децата наблюдаваха впечатляващото светлинно шоу и се насладиха на красотата и величието на царствения град.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *