Членове на патриотичната организация Дружба „Родина” от мюсюлманските села Сатовча, Ваклиново и Кочан, както и хора от Гоце Делчев и Доспат подкрепят в открито писмо почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В него се казва:

„УважаемиDrujba-Rodinа г-н Доган, 

Дружба „Родина“ – организацията на обединените български граждани – мюсюлмани и християни, подкрепя основните послания, които отправяте към нацията в слово пред актива на ДПС в навечерието на новата 2016-а година. Намираме, че те са изградени на основата на верен анализ на вътрешната и международната обстановка и допринасят за укрепване на единството на българския народ срещу появилите се през последните десетилетия разломи на етническа и верска основа“.

Писмото е подписано от съпредседателите на Дружба „Родина“ – академик Георги Марков и Мустафа Авдиков, бивш кмет на село Рибново.

„Нека да погледнем по-трезво, по-дълбоко и честно към някои важни обстоятелства, които пречат на единението на нацията ни. Днешните граждани на нашата родина – българи и турци – носят дълбоко унаследена душевна травмираност от вековете на османското робство и от събития през десетилетията след това. Неизвестно голям брой от нашите предци загинаха във взаимни кланета. От натрупалата се мъка днес се възползват по нечистоплътен начин външни и вътрешни фактори, за да сеят взаимна омраза и разделение.

Ние се присъединяваме към Вашия призив да се противопоставим на това в името на България! Днес е нужно да изкажем цялата сурова истина и за робството, и за ислямизацията на българите мохамедани, и за тракийските кланета, и за терористичните актове, и за драмата на т. нар. Възродителен процес, когато незаслужено страдаха десетки хиляди наши сънародници… Ценно наследство са общите битки на нашите войници – българи и турци, християни и мюсюлмани по фронтовете в защита на родината, участието на всички нас в изграждането на нейното стопанство и култура.

Истината лекува раните и ни учи на добро. Нужно е всички да стигнем до убеждението, че днешните поколения турци и българи не носят вина за драмите на миналото. Но очакваме водачите на България днес – духовни и светски, Българската православна църква и Главно мюфтийство – да ни поведат към взаимно опрощаване и на тази основа помирение и единение. Такова е нашето разбиране.

Изказваме благодарност във Ваше лице на всички активисти и симпатизанти на ДПС – кметове, общински съветници, духовници по места, с които сме в плодотворно сътрудничество. Можете да разчитате неизменно на нашата подкрепа в работата за благото на народа ни, като съблюдаваме правата и достойнството на всеки български гражданин. Използваме случая да пожелаем на Вас лично и на всички членове и симпатизанти на ДПС здраве, радости и успехи през новата 2016 г. Нека бъде тя мирна и благодетелна за целия български народ!“, се казва още в откритото писмо на Дружба „Родина“.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *