Между 15-17 януари се проведе 45-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици. То беше организирано от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Целта беше да се преброят зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори обединиха усилията си в повече от 40 екипа. Те посетиха всички големи водоеми в страната. За екипът в Гоце Делчев това бе двадесетото поред участие.

В рамките на два дни -16 и 17 януари преброихме птиците по поречието на река Места и язовир Доспат, съобщи председателят на БДЗП в град Гоце Делчев Димитър Попов. Заради пандемията от covid-19 участниците в екипа ни бяха ограничени, в него се включиха четири човека. Поради проливните дъждове, дигата на реката бе скъсана на много места. Бяха разрушени мостове и пътища от придошлата река, а след оттеглянето на водата, по клоните на дърветата висяха хиляди найлонови торбички и пластмасови отпадъци, огорчени са природозащитниците. Поради непрестанните климатични промени, някои типични зимуващи видове, като сивата сврачка  те не са успели да наблюдават. Общият брой регистрирани птици през двата дни са 2077 от 38 вида, което е доста малка цифра в сравнение с предни години. Най-многобройните ята са на зеленоглавата патица, фиш и белочела водна кокошка. Регистрирани са 3 вида гмурци и няколко кафявоглави потапници.

Димитър Попов изказва благодарности на ДЛС „Дикчан“ с. Сатовча, ЛРС „Сокол“ гр.Гоце Делчев, които въпреки, че не са участвали по време на това среднозимно преброяване, са ги консултирали и са им съдействали чрез телефонна връзка. Специални благодарности приятелите на птиците отправят и към писателката Капка Касабова, която е била с тях придружи в първия ден от обиколката.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *