Копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица, изработена в Йерусалим, посрещнаха днес следобед в Гоце Делчев.

С благословията на Неврокопския митрополит Серафим, светинята бе поставена във все още новостроящата се черква „Рождество Христово“, която се гради вече точно 21 години. Уникалната икона е осветена в храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим и в базиликата „Рождество Христово“ във Витлеем.

Иконата понесоха към храма кметът Владимир Москов и Димитър Полянов, който се погрижи специалният дар да бъде изработен от известен арменски зограф и да пристигне от Израел. На правото първи да се докоснат до ценната икона се зарадваха също председателят на Общинския съвет Димитър Балтаджиев, заместник кметът Валери Сарандев, общинският съветник Ангел Гераксиев. Копието на Чудотворната Витлеемска Света Богородица посрещна неврокопският митрополит Серафим.

Копието на иконата е със златно покритие и беше поставено в специална рамка зад стъкло, изработена в манастира „Свети Георги“ край Хаджидимово. Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната. Иконописният ѝ тип е „Одигитрия“ – в превод от гръцки „Показваща пътя“. В долния й десен ъгъл е изобразена Витлеемската звезда с вграден камък от мястото, където се е родил Исус Христос.

Благият образ на Божията майка олицетворява преминаването от греха към спасението. В лявата си ръка Младенецът стиска скиптър, символ на власт, а с дясната – изпраща благословия на всички, които се молят пред иконата.

Иконата ще стои в параклиса „Свети Лука“, който е в приземния етаж на черквата, до пълното завършване на цялата сграда.

Дълга върволица от миряни, желаещи да се поклонят пред иконата се изви в храма. По-късно бе отслужена вечерня по повод предстоящия утре празник Покров на Пресвета Богородица. 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *