Днес край Гоце Делчев беше открит резерват за магарета в село Баничан. Идеята е реализирана по проект на сдружение „Ветеринари в действие“ с подкрепата на община Гоце Делчев.

На площ от 250 декара швейцарската организация за защита на животните „Ветеринари в действие“ изгради уникално съоръжение, състоящо се от три помещения с обори и пасища, както и необходимата инфраструктура, където вече са приютени 17 немощни стари животни от района.  Капацитетът, по думите на главния ветеринар на проекта д-р Марио Дърпатов, е за около 60 магарета, като за тях се грижат 9 специално обучени гледачи.

dscn2224

На официалното откриване на „магарешкия санаториум“, дойдоха представители на швейцарската фондация, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник кметовете Богдан Боцев и Саит Иброш, общински съветници, които още преди няколко години, при старта на проекта, приеха идеята и гласуваха, да бъдат осигурени за ползване пустеещи общински земи край селото.

dscn2234

Това е единственият магарешки приют в България, като подобно място, но за кучета фондацията „Ветеринари в действие“ е направила Южна Италия, а най-големият магарешки парк е в Англия. Тук или наблизо, след време ще бъде изградена модерна ветеринарна клиника, в която освен стари магарета, ще се грижат за бездомни кучета и котки, ще реализират кампании за кастрация за контрол на популациите от бездомни животни, обясни представителят Майя Видлер.

Сред гостите на откриването беше и стопанинът на едно приютените тук магарета от близкото село Ляски Ангел Къшев. Той и съпругата му бяха донесли цяла торба с моркови за Марко – Пепе и неговата компания. Заради лекото неудобство, че почти всички магаретата носят традиционното име Марко, тук им са им сложили и по още едно име.

dscn2209

Стремежът на „Ветеринари в действие“ е да осигури дом за стари, немощни или ненужни магарета. Също така, „Ветеринари в действие“ има обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона. Единственото условие за собствениците на четириногите, които искат да се включат в програмата на организацията, е когато магарето вече не им е нужно по една или друга причина, то да не бъде продавано за месо, а да бъде предоставено на приюта, където да може да изживее спокойно старините си.

„Ветеринари в действие“ е организация за зашита на животните основана през 2005 г. в Швейцария. Днес тя има клонове в Италия и България. Основната цел на „Ветеринари в действие“ е оказване на професионална ветеринарномедицинска помощ на животни в нужда, за които няма кой да се погрижи – бездомни, малтретирани или такива със социално слаби собственици.

dscn2237

У нас „Ветеринари в действие“ работи от 2007 г., като първоначалната дейност е свързана с осъществяване на кампании за кастрация на безстопанствени животни. През същата година организацията поема ветеринарномедицинските грижи за кучетата на фондация „Очи на четири лапи“, а две години по-късно започна дейност на територията на Община Гоце Делчев.

 

By hronika

One thought on “Швейцарци откриха Долина на магаретата край Гоце Делчев”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *