Въпреки предварително обявеното му участие, директорът на Областната дирекция „Земеделие“ Георги Качев, не дойде на срещата в Гоце Делчев. Слухове, че вече не е поста, бяха коментирани от земеделците в залата.

GEORGI KACEV

Във връзка с кампанията за директните плащания за 2016 г. , започнаха срещи на земеделските производители с експерти от Дирекцията и от общинските служби по земеделие.
На срещата в Гоце Делчев експертите обясниха административните изисквания и сроковете за подаване на документите. За да подаде заявление, ползвателят на земите трябва да е регистриран като земеделски производител и да притежава нотариален акт, решение на Общинска служба земеделие и гори или съдебно решение за ползването на земите, за които иска подпомагане. Заявления от земеделските производители за подпомагане за директни плащания ще се подават от 1 март до 15 май. Посочването на площите става в Общинска служба земеделие по местонахождение или по адресна регистрация.

Големият проблем за тази година пред тези, които разчитат да наемат или да купят общинска земя се оказва набързо приет закон в края на 2015 г., свързан с така наречените земи по чл. 19. Това са земи непотърсени с години от собствениците, ZEMEDELCIс които имаха право да се разпореждат съответните общини. Според специалисти, при гласуването е надделяло лоби, което защитава интереса на собствениците на такива непотърсени земеделски имоти. „Наел съм такива земи за десет години, изминали са пет, регистрирани са в Агенцията по вписванията, как сега някой ще се сети, че някога дядо му е имал нива, не я е потърсил, като минаха толкова срокове, и ще дойде да си я иска. Не виждам как ще стане, но може и да стане, то в тая държава какво нормално се случва!“ – коментира с огорчение местен животновъд и земеделски производител, който разчита на субсидия, изхранва животните си от наетите земи и вече строи мандра.

Следобед се проведе среща със земеделските производители от община Хаджидимово, а за днес са предвидени информационни срещи със земеделските стопани от общините Сатовча и Гърмен.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *