(автор: проф. Йоанис Папахронис)

С Божията благодат и помощ тази година се изпълват тринадесет години от непрекъсната дейност на Школата за Византийска църковна музика към Неврокопската света митрополия. Трябва да се отбележи, че тя представлява единствена по рода си школа в цяла България.
С блаженопочившия Неврокопски митрополит г-н Натанаил ни свързва дълбока духовна любов и приятелство от годините, когато той следваше в Атина. Често идваше в Отдела по външноцърковни връзки на Светия синод на Гръцката църква, чийто стипендиант беше и навестяваше блаженопочившия митрополит на Превеза г-н Мелетий, който тогава беше секретар на Отдела. Дружбата с тях беше нещо уникално. Нека бъде вечна тяхната памет.

Със дядо Натанаил продължихме да имаме тясна духовна и човешка връзка. Често заедно с Школата за Византийска музика „Свети Никита Нови“ към св. Митрополия на Серес и Нигрита посещавахме неговата митрополия, осъществявахме богослужебни събирания и други прояви с цел укрепване на религиозното чувство у неговите епархиоти.

През 2008 г. той ме покани да започнем нещо, подобно на това, което се случваше в Гърция. Да основем една Школа, за да изучават вярващите свещеното изкуство на песнопението – едно, във всеки случай, смело начинание. Изискваше чести местения, нямаше подходящи условия, но проявихме смелост. Първоначално започнахме да провеждаме уроците в митрополитския център, който е гр. Неврокоп, прилагайки точно законодателството, което ръководи дейността на подобни школи и музикални училища в Гърция. Както всяко ново нещо, и това начинание в началото беше посрещнато с голям ентусиазъм, без обаче да липсват и трудности. Не всички ни приеха с еднаква любов, а някои се опитваха да „разчитат“ други послания в тези уроци. Но ние продължихме нашата борба и начинание. Уроците бяха многочасови, два пъти в седмицата. Подкрепа и помощник в тази наша борба беше игуменията на св. обител „Живоприемни Источник“ сестра София. Тя се нагърби с основната тежест да адаптира много от църковните песнопения на славянски език и на византийска нотация – дело мъчно и тежко, за да могат всички заедно да участват в свещените последования и в другите богослужебни прояви. Сестра София е и първият дипломант по Византийска музика на нашата Школа.
Дейността на Школата бързо се разшири и в други два големи града от епархията: първо в Петрич, а след това в Благоевград. Днес, с Божията помощ, уроците продължават, с надежда да се разпространят и из други градове на епархията.

След като се навършиха две години от основаването на Школата, заработи и Хор, на който блаженопочившият старец Натанаил даде името „Византийски хор Неофит Рилски“, тъй като, както е известно, рожденото място на йером. Неофит Рилски е Банско – град в пределите на Неврокопската епархия. Хорът придружава митрополита в богослужебните прояви, които се осъществяват в епархията и е участвал в много концерти в страната и чужбина.

Както тези, които са запознати с музикалното изкуство, така и обикновените християни характеризират дейността на Школата като значима. Начинът на интерпретация на песнопенията помага за по-голямо молитвено настроение и умиление. Дейността на Школата е позната в цялата страна и днес младежи и девойки от различни градове в страната като София, Варна, Пловдив, Асеновград идват, за да участват в уроците. Много от тях бяха част от програма на Министерството на културата на Гърция и сега са дипломанти на Школата.

Нинездравстващият митрополит на Неврокопска епархия г-н Серафим, духовно чедо и възпитаник на блаженопочившия старец Натанаил, още от първия миг на установяването си в светата Митрополия прегърна с много любов и отеческа грижа делото на Школата. Доказателство за големия му интерес е и основаването на Международен музикален фестивал, който се осъществява през м. ноември и включва значими прояви както в Неврокоп, така и в други градове на епархията. Директор на Фестивала е международно признатият бивш ректор на Музикалната академия в Пловдив г-н Анастас Славчев.

Чувствам особено Божие благословение, тъй като Бог отдвана насочи стъпките ми в единоверната нам България и с Неговата помощ свидетелстваме за вярата. Както в Музикалната академия в Пловдив, където първоначално специалността Византийска музика беше за гръцки студенти, така и в Духовната академия в същия град, интересът на хората към изучаването на Византийската музика е трогателен. Плод на този интерес е включването и на български студенти в магистърската програма по Византийската музика към Музикалната академия, които притежават диплома за специалисти и са готови да подпомогнат тази сфера, както в научно отношение – византийската музикология, така и, преди всичко, да подпомагат делото на Църквата.

снимки: Неврокопска епархия

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *