С много допълнителни условия общинските съветници приеха идеята за мащабна инвестиция в хидровъзел край Гоце Делчев

С твърде много въпроси общиDSCN3206DSCN3208нските съветници от Гоце Делчев посрещат инвестиционните намерения на норвежка компания да изгради хидровъзел и язовир над село Брезница. Ако се намери стабилен инвеститор в местността Кадиеви ливади ще бъде вдигната язовирна стена, ще бъдат прихванати водите на три реки, ще бъдат монтирани турбини за 2 микровеца преди и три – след водохващането. С уточнението дали собственикът на фирмата се казва Франк или Андреус Де Вит, колко надежден партньор е вече регистрираната Грийн Зоун Пирин, чий ще бъде язовирът, чии ще са вецовете, къде ще е точно стената, колко ще е дълга и каква ще е гаранцията за безопасност на населението, общинският съветник Костадинка Богданова атакува Андрeус Де Вит, Красимир Герасимов и Аркадий Сандалов. Какви работни места ще се открият по време на строителството и след това, настоя да чуе общинския съветник Димитър Хардалиев и дали не е по-добре този голям проект да се изгради като публично-частно партньорство между фирмата и общината, така че да бъде гарантирана част от печалбата за общинския бюджет. При хващането на водите, приоритет да бъде напояването на земите край село Брезница, настоя общинският съветник Салих Буковян. Вземането на водите на три реки означава сериозни екологични поражения и промяна в естествения природен баланс и дали в проекта е предвидено след като минат през турбините водите отново да се влеят в река Туфча, настоя да разбере общинският съветник Тодор Стефанов.
С уговорката, че след скандалния проект Цанков камък, всичко свързано с мащабни хидропроекти в България звучи като мръсна дума, Аркадий Сандалов се опита да убеди съветниците, че всичко за което питат е предвидено в проекта, а норвежката фирма има успешен бизнес в т. нар. ВЕИ системи и в момента стартира подобни проекти в Румъния и Кипър. „Проектът край Брезница е мащабен, ние имаме сериозна експертиза и технология, но само в сътрудничество с общината можем да реализираме този проект, а и такива са условията на българското законодателство” – увери той и добави, че може и да се чака, но реките ни заливат.
Общинските съветници от Гоце Делчев гласуваха с 12 „за” и 5 ”въздържал се” предложението на норвежки инвеститори от ГРИЙНЗОУН АС“ ООД („GREENZONE AS“ Ltd) за стартиране подготовка на за изграждането на Хидровъзел–Брезница с язовир и 6 ВЕЦ-а в местността „Кадиеви ливади“.
Те възложиха на кмета Владимир Москов да подпише с норвежките инвеститори договор за сътрудничество за подготовката и изпълнението на проекта. Фирмата се ангажира до средата на следващата година да получи сертификат клас А за насърчаване на инвестициите и до 18 месеца да започне строителството, като осигури изцяло финансирането. Дали то ще стане с руски или китайски капитали, Герасимов, Де Вит и Сандалов не уточниха.
Ако проучванията и компетентните институции, които трябва да разрешат изграждането на Хидровъзел – Брезница установят, че има някаква опасност или ако до 2 години не започне строителството, ще прекратим договорните отношения и споразумението. В момента чужденците искат подкрепа от Общината, за да стартират консултантски мероприятия и процедури по изготвяне на документацията, осигуряването на средствата и изработването на проекта“, обясни кметът Владимир Москов.

Ползите от изпълнението на мащабното строителство ще бъдат трайно осигуряване на качествена питейна вода за общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, както вода за напояване чрез „Напоителни системи“ на полската част в населените места.
Ще бъде осигурено регулиране на пролетните вода за избягване на опасността от преливане на реки и други съоръжения, както и предпазване на региона от наводнения, обясниха още инвеститорът Андреус Де Вит и консултантите от норвежката страна Красимир Герасимов и Аркадий Сандалов.

By hronika

2 thoughts on “Ще има ли язовир над Гоце Делчев?”
  1. Щом Аркадий Сандалов в намесен е 100 процента измама! Следете развитието и ще се убедите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *