Пейо Тотев Крачалов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно- одринска революционна организация. Той е един от най- големите поети на 20-ти век. Сред неговите произведения са „Две хубави очи“, „Ще бъдеш в бяло“, „Градушка“, „Песен на песента ми“ и много други.

Пейо Яворов е роден в Чирпан на 13 януари 1878 г. Учи в Пловдив, работи като телеграфо-пощенец в различни селища. Увлича се от левите идеи, а след 1897 г. влиза в контакти с ВМОРО, като става редактор на редица техни издания.

По-късно участва в четническото движение за освобождението на Македония и е един от сподвижниците на Гоце Делчев. В София Яворов е сътрудник и редактор на сп. „Мисъл“ заедно с д-р Кръстев, П. П. Славейков и П. Ю. Тодоров.

Библиотекар, а по-късно и драматург на Народния театър, пътува в чужбина за „усъвършенствуване по литература“ – в Нанси, Женева, Виена, Париж.

Пейо Яворов е бил и първият кмет на град Неврокоп/днешен Гоце Делчев/ след Освобождението.

Когато любовта не се случва лесно в живота ти, когато всички жени, които си обичал, си тръгват от теб, тогава можеш да намериш спасение на изморената си душа единствено в таланта си.

Да подрежда думите така, че да отекват във вечността като куршум, от какъвто е загинал и той и една от любовите му, може само Яворов.

След бурна и драматична връзка с Лора Каравелова на 29 октомври 1914 г. поетът слага край на живота си. А днес се навършват 104 години от смъртта му.

За любовната история между нея и поета Пейо Яворов се говори и до днес и е ясно, че причината за смъртта и на двамата е именно тяхната пламенна любов, граничеща с лудост.

На 19 септември 1912 г. тя се омъжва за Яворов, а този брак се оказва фатален и за двамата. Красива, високо интелигентна, ерудирана, тя е чувствителна и меланхолична по характер. Нейната любов към Яворов е всеотдайна и същевременно обсебваща. Лора демонстрира болезнена ревност към съпруга си и при най-малкия повод.

Постепенно бракът им навлиза в критична фаза, а това се случва едва година, след като двамата са сключили брак.

Все пак любовта между двамата си остава най-силното им житейско преживяване и за това свидетелства красивите стихотворения, които Яворов посвещава на Лора. 

Източник: www.edna.bg

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *