В училище ни учат на много полезни и интересни неща. Но често, след като са получили диплома, хората влизат в зряла възраст в пълно объркване. Откриваме, че справедливостта невинаги възтържествува, че богатите често стават по-богати, а празнуващите златна сватба се броят на пръсти.

Ние в „Комфортната зона“ ще говорим за онези житейски уроци, които разбираме по-близо до 30 години. И бих искал да ги науча още когато съм на 18.

1. Богатството и властта са склонни да се наследяват

Списание Forbes всяка година съставя списък на най-богатите и влиятелни хора в света. По правило половината от милиардерите от него някога са наследили състоянието си от родителите си или са се оженили успешно. Други 20% от свръхбогатите са родени в богати и знатни семейства.

Например основателят на Amazon Джеф Безос стартира бизнеса си с 300 000 долара, взети назаем от втория си баща. Бил Гейтс (Microsoft) е роден във влиятелно семейство на банкери и политици.

Идеята, че всеки може да успее, е просто красива мечта. Вярно е, че с развитието на интернет имаме повече възможности за забогатяване благодарение на стартиращи фирми. Децата на заможни родители обаче го правят по-бързо и лесно.

2. Мъжете и жените разбират приятелството по различен начин.

Според изследвания мъжът възприема приятелката си като потенциална любовница. И съответно той разглежда всичките си приятелски жестове (заковаване на рафт, помощ с кола) като инвестиция в интимни отношения, които може би някога ще се развият.

Една жена смята приятел мъж за помощник, получава повече материални ползи от приятелството и не го смята за романтичен партньор. Поради това има „ефект на приятелската зона“: човекът се надява на продължение на връзката, а момичето е „просто приятели“.

3. По-добре да си песимист, отколкото оптимист

През 50-те години на миналия век учени от Съединените щати излязоха с позитивната психология. Според неговите принципи трябва да възприемате всичко около себе си през призмата на доброто настроение, да посрещате трудностите с усмивка и да не хленчите. Вярно е, че съвременните психолози смятат, че подобен подход няма да доведе до добро.

Визуализацията на успеха и оптимизма намаляват вероятността за успешен резултат. Когато човек вече си е фантазирал, че всичко ще бъде наред, в действителност може да се откаже и да започне да чака щастлив край.

Но хората с прагматичен или дори леко депресиращ поглед към живота са по-успешни: песимистите и хленчещите прогнозират възможни събития и правят подробен план в случай на провал.

4. Младите родители са по-склонни да се чувстват безполезни, отколкото двойките без деца

След раждането на първото си дете младите родители са 2 пъти по-склонни да се чувстват нещастни и безполезни, отколкото бездетните. И ако бременността е непланирана, тогава психологическото благополучие на партньорите става още по-лошо.

Въпреки това вероятността от развод, колкото и да е странно, намалява. С други думи, като имате деца, ще страдате, но не сами, а заедно. Въпреки тези трудности повечето родители смятат децата за най-голямата радост в живота. И какво мислите?

След раждането на първото си дете младите родители са 2 пъти по-склонни да се чувстват нещастни и безполезни, отколкото бездетните. И ако бременността е непланирана, тогава психологическото благополучие на партньорите става още по-лошо.

Въпреки това вероятността от развод, колкото и да е странно, намалява. С други думи, като имате деца, ще страдате, но не сами, а заедно. Въпреки тези трудности повечето родители смятат децата за най-голямата радост в живота. И какво мислите?

5. Понякога трябва да сте егоисти в една връзка.

От време на време партньорите трябва да правят компромиси и да инвестират емоционално във взаимоотношенията. Но понякога, за да не се срине самочувствието, трябва да мислите само за себе си.

Психолозите съветват да живеете не само в интерес на партньора и да се срещате с приятелите си, да прекарвате време сами, да се грижите за тялото си – като цяло, ценете и ценете не само любовника си, но и себе си. Не се опитвайте да спечелите одобрението и местоположението на партньор и ще можете да запазите самоуважение и здрави нерви.

6. Никой не се интересува от вашите провали.

Ако не влезете в университет, не се разведете, уволните или загубите градския финал по тенис, външни хора няма да ви съдят. Всички те са твърде заети със собствените си проблеми, за да мислят за някой друг. Най-често ние сами сме най-големите си критици. Затова си струва да опитате отново, за да успеете. И ще бъде по-лесно да направите това, ако не се страхувате от осъждане и възможен провал.

7. Самотните жени са по-щастливи от омъжените.

Проучванията показват, че най-щастливи са неомъжените и бездетни жени. Според експерти те са по-склонни да живеят по-дълго от женените и семейните хора на същата възраст с деца. Единственото нещо, което помрачава живота на свободните жени, е стереотипът, че само 8. Веганството, електрическите коли и рециклирането на пластмаса едва ли ще спасят планетата.

9. Губим по 8 часа на ден на работа.

На хората им се струва, че има пряка зависимост между броя на часовете, прекарани на работа, и заплатата. Обаче не е така. В резултат на обработката можете да получите само професионално прегаряне и нервен срив.

Учените са изчислили, че от 8 часа нормален работен ден ние сме ефективни само 3-4 часа, а през останалото време не разбираме какво: четем поща, ядем, чатим с колеги. И всичко това, защото човешкият мозък има граници на концентрация: учените казват, че можем да бъдем съсредоточени не повече от 2,5 часа на ден.

10. Мъжете изневеряват по-често от жените. Но само на определена възраст

Смята се, че мъжете изневеряват по-често на сродните си души и верността сред тях е рядкост. Това е вярно, но само отчасти. Преди 30 години жените не отстъпват по нищо на мъжете, дори са по-склонни да мамят партньорите си.

Въпреки това, с възрастта момчетата полудяват и започват да се движат наляво 20% по-често. В същото време най-висок е процентът на изневяра сред тези, за които дори не сме могли да си помислим: в 20% от семействата, където съпрузите са над 60 години, изневярата е най-често срещана.

Какви житейски уроци научихте? С кое от твърденията в статията сте съгласни?

Превод от руски език

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *