На 4 май 2016 година, ще отбележим 113-та годишнина от гибелта на патрона на града – Гоце Делчев. По този повод, община Гоце Делчев организира възпоменателно тържество, което ще се състои на 4 май 2016 г. /сряда/ от 12.00 часа на централния площад в гр. Гоце Делчев.

На церемонията ще бъдат положени венци и цветя на паметника на патрона GOCEна града. В отбелязването на годишнината ще участва ръководството на община Гоце Делчев, учебните заведения в града, представители на институции и политически партии.

 

Какво разказва историята за този трагичен момент преди 113 години край село Баница, днес в Гърция?

През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста, намиращ се на железопътната линия Солун — Одрин. Разрушени са железопътен мост на река Ангиста и тунел, прекъснати са телеграфните връзки по линията Цариград – Солун. Тази акция е първият опит да се внесе нов анархотерористичен елемент в тактиката на ВМОРО, като целта е да се засегнат инвестициите на западните държави в Османската империя, а чрез тях да предизвика интереса им към разрешаване на македонския въпрос.

След много дискусии, ВМОРО решава да започне въоръжено въстание. Гоце Делчев е против прибързани въоръжени действия, защото познава обстановката и смята, че без българска подкрепа може да се стигне до поражение, но след идването си в Македония се среща със завърналия се от заточение Даме Груев. Двамата решават, че след като решението е взето (без да е било консултирано с Делчев и Груев) и разпратено по окръзите, връщане назад не може да има и Делчев се подчинява на общото решение.

На 3 май същата година, на път за среща с водачите на революционния окръг в Сяр четата и Гоце Делчев решават да пренощуват в село Баница, Серско. На следващата сутрин те са изненадващо обкръжени от потеря, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Според очевидци на събитията, преди това той неколкократно сигнализира четата за приближаването на потерята със стрелба, но това предупреждение не е разбрано. По негов знак четата прави опит да се оттегли незабелязано към спасителните склонове на планината. Целта изглежда достижима, докато не попадат в засада.

Гоце Делчев е улучен от куршум, изстрелян при залповата стрелба на турските войници. След 15-часово сражение, от четата на Гоце  Делчев загиват Димитър Гущанов, Евстати Арнаутчето, Стефчо Търлишaнчето от Търлис и Консулата от Волак, а Георги Савеклията от Савек е тежко ранен и заловен от турците. Останалите от четата на Делчев успяват да избягат от селото.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *