Министерството на труда и социалната политика е насочило 15 млн. лв. от бюджета на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) за подпомагане на социални предприятия. Още 23 млн. лв. ще бъдат заделени допълнително до края на годината за микрокредитиране. Това стана ясно на информационен ден по процедура „Развитие на социалното предприемачество“, който се проведе вчера в София и на който взеха участие експерти от ОИЦ – Благоевград.

 Целта на процедурата е да се улесни достъпът до заетост на хора в неравностойно положение чрез създаването на условия за професионалната им интеграция в сферата на социалната икономика. Бюджетът на схемата е 15 млн. лв. С този ресурс се дава възможност на стотици хора да намерят своята реализация чрез социалната икономика, отбеляза министър Русинова при откриване на срещата.

Очаква се подкрепа по схемата да получат около 70 социални предприятия и 480 безработни или икономически неактивни хора. По процедурата могат да кандидатстват социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, общини, доставчици на социални услуги и неправителствени организации. 

За да запознаят потенциалните кандидати от региона с цялата необходима информация за подготовка на успешни проекти по процедурата, експертите на Областен информационен център – Благоевград организират информационна среща, която ще се проведе на 14 ноември 2016 г. от 11 ч. в зала 101 в сградата на Община Благоевград.

dsc_0028

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *