Около 50 производители на тютюн се събраха на протест тази сутрин край село Садово. Мъжете спряха за пет минути движението към ГКПП Илинден-Ексохи в знак на протест срещу политиката на държавата към земеделския сектор. Протестиращ заплаши да се запали по време на пряко включване в ефира на Дарик радио.

Митингът, организиран от Сдружение „Басма“ на Иван Сабахлъков, протече мирно и без напрежение. „Благодаря на униформените служители, че проявиха разбиране и ни позволиха да изразим по този начин нашето недоволство“, заяви Сабахлъков. Хора от региона протестират срещу липсата на равнопоставеност при разпределяне на премиите за тютюневата реколта за 2016 година, както и за това, че в Пиринско стотици производители все още чакат да получат парите си от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис“.

Според тютюнджиите не е нормално държавата да дава по-високи премии за по-малко произведени количества тютюн и още да се ползва за база т. нар. референтен период. Това е абсолютна дискриминация, увери Иван Сабахлъков.

Той припомни, че има решение на Върховния административен съд, който е отменил становището на Министерството на земеделието за подобен начин за разпределяне на премиите за сортовата група „Басма“. „Проблемът е, че никой не се съобразява със съда. Последният Консултативен съвет към земеделското министерство, вместо да отмени тази практика, отново я потвърди. Така хиляди тютюнджии остават ощетени“, допълни председателят на Сдружението, организирало протеста тази сутрин.

Сабахлъков прогнозира, че хората няма скоро да си получат парите от гръцката фирма за предадения тютюн и ще се наложи да водят съдебни дела.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *