Изминаха 16 години от откриването на ГКПП „Илинден – Ексохи“ между България и Гърция. След като тогавашните президенти Георги Първанов и Карлос Папуляс прерязаха лентата, новата пътна връзка свързваща гр. Гоце Делчев с гр. Драма пое своите първи пътници на 9 декември 2005  г.

Повече от десет години продължи строителството на този път с перипетии, свързани с т.нар. Тунел на любовта, който улесни живота на популацията от мечки в района, каквото беше настояването на гръцки екозащитни организации. На българска територия тунелът е с дължина 147 м. Съоръжението включва и пътна връзка с дължина 400 м – от ГКПП „Илинден“ до тунела. Изграждането му на границата между България и Гърция /Гоце Делчев – Драма/ беше част от Финансовия меморандум 2000 по Програма ФАР-Трансгранично сътрудничество България-Гърция и струваше 4,776 млн. евро. От тях 3,260 млн. евро бяха осигурени по програма ФАР-Трансгранично сътрудничество, а останалите като съфинансиране от държавния бюджет.

Между правителствата на България и Гърция има подписано споразумение за граничен пункт (пътен тунел) в района на Ексохи-Илинден под името „Тунел на гръцко-българското приятелство“. В него са регламентирани всички въпроси, свързани с експлоатацията и управлението на тунела от двете страни. Въпреки това, оградите на българска територия не са боядисвани вече 16 години. Много често в българската част на тунела няма осветление.

С откриването на новия контролно-пропускателен пункт се облекчи натовареността на основната сухопътна връзка между двете държави ГКПП „Кулата-Промахон“, създадени са по-благоприятни условия за обслужване на пътници и товарни автомобили. ГККП Илинден Ексохи е предпочитана връзка с курортите на Северна Гърция за българите, със зимния курорт Банско за гърците и удобен път за Турция след откриване на магистралата Егнатия.

Бебетата от породата хъски с имена България и Гърция бяха подарък от гръцкия депутат Ставрос Дайлакис за ГКПП Илинден

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *