Специализирана операция срещу битовата престъпност се  проведе  тази сутрин в Гоце Делчев и близкото село Абланица. Проверени са автомобили и лица от криминалния контингент. Към момента са задържани 16 души. Арестуваните са уличени в незаконна дейност -наркоразпространение, лихварство и търговия с акцизни стоки. Главният прокурор Иван Гешев и главния секретар още веднъж припомниха амбицията си за осезаемо свиване на престъпния контингент в малките населени места до края на годината.

„Който трупа знания, трупа и печал”. Откакто съм главен прокурор, съм натрупал много знания и много печал. Трябва да разберем, че докато не се прекъсне връзката между олигарси, подсъдими, медии и политически партии, ние няма да живеем добре. Те крадат вашите пари най-вероятно… Трябва да прекратим и това хора със стотици милиони да си купуват медии, политици, партии и какво ли още не”, коментира  Гешев  на импровизиран брифинг пред входа на съдебната палата  в град Гоце Делчев . Преди това той се срещна с кмета на Гоце Делчев в кабинета му, а след като отговори на журналистически въпроси, посети и районната прокуратура.

Според главния прокурор крупният финансов ресурс на обвиняеми и подсъдими, като хазартния бос Васил Божко, олигарха Иво Прокопиев и банкера беглец Цветан Василев, им осигурява постоянна трибуна в някои български медии, през които въпросните прокарват защитните си тези и на практика се оказват „канонизирани“. „Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев. Докато хора като Божков, Бобоков и други се канонизират, ще живеем така, както живеем в момента. А такива хора се канонизират, не защото са харесвани, а защото плащат”, каза Гешев.

Гешев заяви още, че всеки престъпник би казал, че е невинен. „Всички осъдени престъпници в България, ако отидете да им направите интервю, ще кажат, че са невинни, че са репресирани от прокуратурата, че доказателствата са фалшифицирани“, коментира той.

Главният прокурор заяви, че основният проблем на българската съдебна власт е, че в затворите са основно социално слаби, предимно роми. „Не влизат в затвора хората с пари, власт и влияние, където им е мястото“. Много от социално слабите нямат финансов ресурс да плащат на защитници, на някои медии, на политически сили, да се явяват в студия.Те нямат този ресурс, дори не могат да си платят на адвокат“, уточни Гешев.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *