Днес е Свети Дух, който се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница. Всяка година се пада в понеделник. Тази година този ден е 5 юни.

Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник – Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.

В понеделник след Петдесетница православната църква прославя Светата Животворна Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство.

Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църквите.

С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие са душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягат от тях. Закачват пелин и по вратите и прозорците на къщите.

За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на славянската писменост и култура 24 май и Деня на народните будители 1 ноември.

Свети Дух е особено тачен празник от жителите на селата Мосомище и Ново Ляски край Гоце Делчев. Параклисът край Мосомище е любимо място за хората от селото и района. Стръмната пътеката, водеща до него, е предпочитана и за кардио тренировки и кратки пешеходни маршрути. Местната легенда обрисува св. Дух като огромен великан, която някои изследователи на фолклора и митовете в региона свързват с Крали Марко.  Тук съществува местност Духова стъпка, наричана и Цървула (б.а. на Крали Марко).

Свети Дух се чества и като Ден на Македония и падналите български герои. Между двете световни войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия, в които участват както елитът на македонските българи, така и бежанците, прокудени от своите родни домове.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *