Живописното село Делчево край Гоце Делчев за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе на 23 и 24 юни /петък и събота/. Основен организатор на фестивала е община Гоце Делчев.

Програмата в петък, ще започне в 17.00 часа със състезание по колоездене. Стартът ще бъде даден при магазин „Екстра“ в гр. Гоце Делчев /бившия Валан/, а финалът ще е в село Делчево. По-късно, малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. 

Съботният ден ще започне с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това ще ви очакваме в ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това, ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде топ-готвачът ЛЕО Бианки. Той ще сготви на мегдана в селото вкусни италиански специалитети, подправени с много билки.

И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, организиран от сдружение ХРОНИКА СРЕЩУ РАКА, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана по обед, ще участват Танцова формация „Неврокопчанче“ с ръководител Костадин Гьоргов и Даниела Георгиева.

Вечерта, за всички любители на съвременната българска музика е специалното участие на певицата ДАРА. Концертът на популярната певица и участничка в шоуто Х фактор започва в 19.00 часа и ще бъде на площада в село Делчево.

 

 

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *