Със специална експозиция от снимки и запазени документи и реликви от времето на антифашистката борба в Неврокопско социалистите в Гоце Делчев отбелязват 73-та годишнина от Девети септември. В навечерието на празника изложбата бе открита от областния председател на БСП Валери Сарандев, народният представител Богдан Боцев, лидера на най-голямата организация на социалистите Калоян Паргов, председателите на общинските партийни организации в Гърмен, Хаджидимово, Сатовча и Банско. Да разгледат реликвите от близкото минало дойдоха много членове на БСП, симпатизанти, млади хора и ветерани, сред които и 98-годишния партизанин от отряд Анещи Узунов, неврокопчанинът Иван Кутинов.

След това социалистите положиха цветя на братската могила в града, където са погребани костите на убитите в Дъбнишките събития през 1925 година. 

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО РАЗГЛЕДАЙТЕ ТУК:

 

В останалите общини, празненствата по повод 9 септември, ще бъдат на самия ден в събота.

В Благоевград, годишнината ще бъде отбелязана в 10:00 ч. ,на Братската могила, с полагане на цветя и кратка програма по повод победата над хитлерофашизма.

В Банско честванията ще започнат в 10.00 часа с полагане на цветя на паметника на Иван Козарев, който се намира в гр. Добринище. След това, в 10.30 часа, цветя ще бъдат положени и на паметника на големия поет Никола Вапцаров в гр. Банско.

В Белица ще положат цветя на паметника на загиналите антифашисти от Белица, като събитието ще бъде от 10:00 часа. След това, ще бъде открита реновирана градинка по инициатива на БСП и реализирана съвместно с община Белица. Откриването е в 11:00 часа.

В Гърмен, социалистите ще отбележат 73-та годишнина от избухването на Деветосептемврийското антифашистко народно въстание и победата над хитлерофашизма с две прояви: полагане на венци и цветя на паметника на Борис Минчев в 13:30 часа и връчване на грамоти за дългогодишна дейност в БСП – Гърмен от 14:00 часа.

В Кресна – по повод 9 септември ще се проведат срещи с партийния актив в селата Ощава и Будилци.

В Петрич годишнината ще бъде отбелязана в 10:00 часа с полагане на венци и цветя на паметника на Антон Попов в гр. Петрич

В Разлог социалистите също ще положат  венци и цветя – на паметника на Никола Парапунов в 10:00 часа.

В Сатовча 9 септември ще бъде почетен в 12:00 часа с полагане на цветя на паметник „Костница“

В Сандански празникът ще започне в 10:00 часа с полагането на венци и цветя пред паметника на Кръстьо Хаджииванов. След това социалистите от сандански ще вземат участие в тържествата на язовир Копринка

В Симитли общинският съвет на БСП ще отбележи 9 септември с участие в тържествата на язовир Копринка

В Струмяни ще положат цветя на чешмата, изградена в памет на падналите в борбите срещу фашизма. Събитието започва в 10:00 часа.

В Хаджидимово социалистите ще отбележат празника в 10:00 часа с полагането на цветя на паметника на загиналите в отечествената война

В Якоруда ще положат венци и цветя на паметника на загиналите антифашисти. Началото е в 10:00 часа

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *