Кабелните телевизии в градовете Гоце Делчев, Кюстендил и в Дупница, чиито собственик е един, спират излъчване на собствения си телевизионен канал т 1 януари догодина, съобщиха от редакционния екип в Гоце Делчев. 22 души – репортери, редактори, говорители и др., в трите града остават без работа. Ще им бъде връчено предизвестие от 1 декември т.г. Собствениците не са обяснили на своите служители каква е причината да лишат своите абонати и зрители от местна телевизионна програма.

Според много изследвания на медийни експерти и специалисти по маркетинг местните новини са една сериозна възможност да се привлича ресурс както от реклами, така и от спечелване на нови абонати. Едва ли това не е известно на собствениците на кабелната телевизия, която много неврокопчани все още наричат Алома, а всъщност от няколко години е ТВ запад. 

Закриването на още един източник на сериозни, проверени и истински местни новини е само още едно доказателство, че медийната среда в България е изопачена, отровена и нездравословна, както за тези, които все още гледат телевизия и за тези, които я правят.

Ето и откровенията и огорченията на водещата Ваня Вакареева след неприятната новина.

Преди много години, две ентусиастки хванати буквално от пътя, започнаха работа в ТВ Алома! Години наред те се развиваха, учеха и с цялата си любов даваха всичко от себе си под вещото ръководство на една дама-истински журналист! По ред причини аз напуснах кабелната, но винаги съжалявах за това мое необмислено решение! Мислех си втори шанс на никой не се дава, но ето дойде ден, в който собствениците се смениха, и отново започнаха да ме викат да замествам! Аааа след време ми се даде вторият мечтан шанс, но уви само за година! Толкова я обичам тази телевизия тя е нашето второ, трето и……детенце! Но за съжаление ние го губим! Всички ние, които бяхме в Алома и ТВ Запад! Потресена съм и огорчена и не за това, че скоро няма да имам работа, не ми е за първи път, а за това че трудът и любовта на много хора не е оценен, усилията и желанието им да информират хората от района какво се случва тук и сега, а не в София и на Луната.

Даниела Крантева – журналистката, което създаде Регионални вести за телевизията в Гоце Делчев, написа във фейсбук:

Скъпи приятели, рядко си позволявам подобни откровения, но днес наистина съм провокирана и не мога да се въздържа. С огромна изненада разбрах, че ТВ Запад и по-точно регионалният канал на телевизията, който представяше ежедневно новини от района, ще бъде закрит след 1 януари 2018 г. Трудно ми е да опиша чувствата си … Много от вас знаят, че дълги години това бе мое работно място, преди доста време. С колегите градихме всичко от нулата, създадохме новините в този ТВ-канал, учихме се, развивахме се, създадохме едни Регионални вести, които бяха гледани от повечето хора в Гоцеделчевско. Днес обаче, собствениците са преценили, че това е нерентабилно и нямало смисъл от него. Сигурно са прави … от тяхна гледна точка. Но в живота не всичко е пари. Замисляли ли сте се в колко малко градове в България има местна телевизия, която всеки ден да показва това, което се случва в района? Нашият буден град бе един от малкото. Нашата кабелна телевизия съществува от 1994 година, а от 1997 ги има местните новини. Това са 20 години! И всички ние, които бяхме част от екипа се гордеехме с това, което създадохме за зрителите. Е, от началото на 2018-та година вече няма да го има. Съжалявам за колегите, които ще останат без работа, но още повече съжалявам за зрителите, които вече няма да могат да видят репортажи за това, което се случва в Гоце Делчев и района. Мога да пиша много, но едва ли тези, които трябва да го видят ще го видят, а и се съмнявам, че ще го разберат. Могат да го разберат само тези, които са оставили част от сърцето си в тази телевизия – като мен! В едно съм сигурна – от следващата година, ТВ Запад не могат да разчитат на мен като абонат. Сигурна съм, че ще съм една от много …

 

 

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *