По предложение на Трето ОУ „Братя Миладинови“ и в град Гоце Делчев се проведе Националната инициатива „Розите на България“. Училището предложи на всички училища в града и на всички жители на Гоце Делчев да направят общо хоро на 11 май на площад „Гоце Делчев“.

Инициативата се състоя на 11 май в 12:00 часа на централния градски площад „Гоце Делчев“, като идеята бе всеки участник, който има възможност да бъде облечен в българска национална носия.

Част от учениците на Трето ОУ, облечени в национални носии заедно със свои учители и ученици от ПМГ „Яне Сандански“ изиграха дълго и кръшно българско хоро на централния градски площад. Община Гоце Делчев също подкрепи инициативата „Розите на България“.

Министерството на образованието и науката, на 11 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, организира инициатива „Розите на България“, съвместно с българските общности зад граница и в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства по места, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина. Първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., която е определена за Европейска година на културното наследство, предоставя изключителна възможност за представяне на българските училища в страната и чужбина, на българския език, българските културни традиции и ценности.

Целта на инициативата бе деца, учители, родители и всички съпричастни, да изпълнят едно и също българско хоро. За инициативата бе избрана „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР, хор на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, музика, на която танцуваха навсякъде из България и там, където има български общности в чужбина.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *