„За демография в България се говори изключително много и изключително популистки“ – категоричен беше днес на работна среща в град Гоце Делчев, организирана от министерството на труда и социалната политика, съветникът в същото министерство доц. д-р Георги Бърдаров. Той очерта състоянието и тенденциите на демографските проблеми в страната и тенденциите в област Благоевград. Причината за демографския срив е емиграцията. 

Най-тревожен е фактът, че намалява населението в трудоспособна възраст. Остър е дефицитът от квалифицирана работна ръка, но в същото време има излишък на работна сила  без никаква квалификация, най-вече от ромското население. Само 0,5 % от тях са с висше и около 9% със средно образование. Трайна е безработицата сред младите хора заради изключително ниското заплащане. Най-сериозен е демографският срив в общините Хаджидимово и Кресна от областта, сочат числа от проучване на д0ц. Бърдаров. 

„Нямам розови очила, има изход, но е нужна промяна във фокуса“, смята демографът. Проблемите могат да бъдат решени с по-добра връзка между образованието, особено във висшето и реализацията на младите хора, а също така и с промяна на отношението  бизнес – подготовка на кадри. В момента бизнесът се държи встрани, като смята, че е задължение на държавата да му подготвя кадри, а ВУЗ-овете проявяват академично високомерие. 

Сравнението, което направи д-р Теменужка Златанова от МТСП между средната работна заплата за страната, която 1077 лв. и тази в област Благоевград, която е 721 лв., като ръстът й е спаднал, не прозвуча никак оптимистично на аудиторията, нито пък линията на бедност на българина от 348 лева, която се очертава според последни данни на социалното министерство. За 11 години минималната работна заплата от 240 лв. стигна 510 лв. с тендеция да достигне 600 лв. през 2021 г., детските за отглеждане на дете до 2 години вече са 380 лв., но ние знаем, че това не е достатъчно, призна д-р Златанова. За трета поредна година бизнесът отказва да преговаря за минималните осигурителни доходи и заради този отпор липса на социален диалог, МТСП е с вързани ръце, обясни още представителката на министерството. Сред лекторите бяха още д-р Теодора Тодорова, която представи националната политика в областта на социалната икономика и възможностите, които ще предложи новия закон за социалното предприемачество и финансирането на социални предприятия чрез Българската банка за развитие и Европейския социален фонд, като и роденият в село Вълкосел Мехмед Мюхтар, който е експерт в министерството на икономиката. 

„Без работеща икономика и добра социална политика, няма да успеем да задържим и да върнем младите хора в страната“, категоричен беше заместник кметът на община Гоце Делчев Саид Иброш. Всички препоръки и мненията, отразени в проведената анкета сред участниците в срещата, да залегнат в подготвяните документи в социалната област, ангажира се екипът на МТСП.

 

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.