Опростяване на процедурата за кандидатстване с проекти за европейско финансиране е едно от най-важните неща, които трябва да се осъществят през следващия програмен период.  Промени ще има, но всички те са в полза на бенефициентите. Мнението е на евродепутата Андрей Новаков, който се включи в срещата – дискусия на тема „Бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз“, проведена в Благоевград. Пред представители на местните власти, неправителствения сектор, академичната общност и бизнеса, главният преговарящ по Кохезионната политика на ЕС след 2020 г. представи основните параметри на предложенията на Европейската комисия по политиката на сближаване за следващия програмен период.

Добрата новина за страната ни е, че за новия програмен период 2021 – 2027 г. средствата за България могат да бъдат увеличени с 8%, което е около 2 млрд. лева повече от настоящите. „Мисля, че това е показателно, че сме заслужили реномето си на страна, управляваща добре европейски средства“, коментира Новаков. Всъщност, България е една от малкото страни, които ще имат възможност да получат повече средства през новия програмен период, наред с Румъния, Кипър, Италия и Финландия. Андрей Новаков ще защитава и тезата за промяна в контрола над изпълнението на европроектите. Мнението му е, че проверките по изпълнението на проектите трябва да бъдат базирани на риска, което ще позволи бенефициенти с добра проектна история да бъдат одитирани при облекчен режим.

Новаков коментира още възможността за намаляване на европейското съфинансиране за изпълнение на оперативните програми, включването на  ДДС по Оперативна програма „Околна среда“ като допустим разход, изваждането на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони от Регламента за общоприложимите разпоредби и др.

„Европейските средства са основен инвестиционен инструмент на общините и местната власт да подобряват качеството на живот на хората. Благодарение на тези пари, се подобрява градската среда, правят се ремонти в училища и болници, пътища, спортни площадки и т.н. Така хората виждат реалната полза от членството на България в ЕС“. Това каза по време на дискусията кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Областният управител Бисер Михайлов припомни поредица от важни проекти, реализирани на територията на област Благоевград и коментира важността на европейските инвестиции за развитие на региона като цяло. Срещата – дискусия в Благоевград беше организирана в рамките на националната кампания на мрежата от Областни информационни центрове, посветена на 30-годишнината на Кохезионната политика на Европейския съюз.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *