Приключи предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Подмярката финансира инвестиционни намерения на общините от селски тип, каквито са всички общини на територията на Благоевградска област, с изключение на областния център. Финансиране за реализацията си ще получат 24 проекта на територията на Пиринско, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

сн. Кръстьо Шилев

След направената предварителна оценка става ясно, че общините Гоце Делчев,  Хаджидимово, Гърмен, Сатовча, Петрич, Сандански и Кресна, ще получат финансиране за реконструкция и рехабилитация на улици и тротоари на територията на общинските центрове и прилежащите села. Общата сума, която ПРСР отпуска по подмярка 7.2. в частта, касаеща ремонт на улици, е близо 98 млн. лв. за цяла България.

Също така при предварителната оценка са одобрени проектите на 10 от общините в областта, с финансирането по които ще бъдат изградени нови и ремонтирани съществуващи зелени площи, паркове, спортни и детски площадки. Нов облик по тази част от подмярката ще придобият площадите на Корница, Мосомище, Якоруда, Белица, селата Бабяк, Горно Краище и Дагоново. Ремонтирано ще бъде и езерото в град Банско.

По проект на община Гоце Делчев  пък ще бъде изцяло обновена детската градина в село Брезница. По проект на община Банско ще бъде подобрена енергийната ефективност на общежитието на Професионалната лесотехническа гимназия в града. Финансиране ще бъде отпуснато и за реконструкция, оборудване и обзавеждане на СУ „Христо Смирненски“ в село Кочан. 

Одобрени за финансиране на територията на Благоевградска област са и редица проекти с мерки за въвеждане на енергийна ефективност. Изцяло санирани ще бъдат обществени и административни сгради в Симитли, Белица и Банско, кметствата в Добринище и селата Места, Катунци и Плоски. За енергийна ефективност по схемата са отделени 19,5 млн. лв., които ще бъдат разпределени сред одобрените бенефициенти на територията на цялата страна.

Преминалите предварителния ранкинг проекти подлежат на оценка за административно съответствие и допустимост на разходите, техническа и финансова оценка.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *