С какво се отличават Дядо Мраз и Дядо Коледа?

СПОРЕД САЙТА: RUSSIA BEYOND

Reuters/Vostock-Photo
Декември е времето на чудесата заради очакването на най-важната нощ от годината. Във всяка държава има някакъв „вълшебник“, който дава подаръци на послушните деца. България в това отношение е уникална страна – няколко поколения деца са поздравявани не от Дядо Коледа на Рождество, а от Дядо Мраз на Нова година. Нека се опитаме да разберем каква е разликата.

Произход

Въпреки че произходът на дядовците един и същ (и Дядо Мраз и Дядо Коледа произлизат от св. Николай), дядо Мраз има и още няколко прототипа.  От една страна той се държи като дядо Коледа и преди революцията поздравява деца на Рождество, а не на Нова година. Обаче в съветско време властите не искат гражданите да славят някакъв светец, затова пренасочват акцента от Коледа към Нова година, правейки го по-важен празник, и се обръщат към по-древна интерпретация на образа на дядо Мраз. Ако разгледаме руските приказки, със сигурност ще намерим там „Морозко“ – история за един зимен дух, които играе ролята на съдник като помага на добрите хора и наказва злите.

Местоживеене

Дядо Коледа живее в същото място, където и европейските му колеги –  на Северния полюс. Руският дядо Мраз обаче има няколко резиденции. В края на 1980-те той живее в Архангелск, след това през 1995 г. се мести в Лапландия, а от 1999 г. живее във Велики устюг (Вологодска област). Днес това е популарно туристическо място, на което всеки може лично да се запознае с Дядо Мраз. Русия е толкова голяма страна, че в нея може да има няколко Дядомразовци едновременно: съществуват двама всеруски такива – Великоустюгски и Лапландски. Освен тях има и т.н. регионални дядовци – например в Карелия има  дядо Мраз, който живее в чум (преносимо жилище от животински кожи, характерно за някои от северните народи на Русия). Разказваме ви и за още от „добрите старци на Русия„.

Атрибути

До голяма степен заради рекламата на Кока Кола Дядо Коледа в представите на хората е един старец с дълга брада, облечен в червено и бяло. Дядо Мраз традиционно носи цветно палто (синьо, червено или бяло), тояга, валенки и също има дълга бяла брада. Семейството му също е различно: във филмите понякога се появява Баба Коледа (съпруга на Дядо Коледа) и внучката му Снежанка. Дядо Коледа пътува с елени, всеки от които има свое име. Руският Дядо Мраз си пътува с тройка от бели коне и семейството му е по-малко: той има само внучката Снегурочка, с която за пръв път се появява едва през 1937 година.

Къде можете да го откриете

Както вече споменахме, дядо Коледа се среща в рекламите на американската газирана напитка. Дядо Мраз обаче също се среща в медиите – с неговата помощ по време на Втората Световна война съветските гражданите се опитват да се борят с фашизма. Като всеки народен герой Дядо Мраз не може да остане настрана от общата беда.

Дядо Мраз днес

В страната днес не се обсъжда нуждата от Дядо Коледа: децата обичат добрия вълшебник и неговите дарове, а възрастните вярващи почитат свети Николай. Но в Русия отношението към Дядо Мраз може да е нееднозначно. Езическото олицетворение на силата на природата (мраза) противоречи на християнското учение. Но тъй като днес героят губи идеологическите си черти, той се превръща в добър магьосник. Дори православните свещеници вече не се отнасят зле, говорейки за Дядо Мраз.

Източник:

https://bg.rbth.com/culture/329222-razliki-dyado-mraz-dyado-koleda?fbclid=IwAR2IslhhlYM7pGV-QFyW7K2asLtRwl973vlGcPcEb3nvAXGW-vi6zyIqMuw

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *