Дирекция Бюро по труда – Гоце Делчев днес проведе поредната си трудова борса. Над 150 мъже и жени от града и региона имаха възможност да се срещнат с работодатели от 11 фирми, които търсят работници. На място представители на фирмите проведоха интервюта за работа, като заедно с търсещите работа уточняваха какво могат да предложат и какво очакват от тях, ако постъпят в съответната фирма.

Ниско е нивото на безработица в региона и тенденцията е към все по малко търсене на работа, уточни Станислава Поповска – директор на Регионалната дирекция по заетостта в Благоевград, която също присъства на трудовата борса. 40 са предлаганите свободните позиции за работа в момента в Гоце Делчев, предимно за  шивачи, в секторите дървообработване, металообработване, търговия и услуги.

Парадоксът за изплащане на високи обезщетения на хората, работили по няколко месеца в чужбина, е свързан с европейски регламенти, които специално за България няма как да бъдат променени, като сумата за изплащане е от компетенциите на НОИ, а не от посредниците при намиране на работа и регистриране на безработни, уточни Поповска. Въпреки това безработните, които отказват да заемат предложената им работа, рискуват да не продължат да получават обезщетение, поясни още директорът на Регионалната дирекция по заетостта.

По последни данни нивото на безработица в Гоце Делчев е 6.9 %, а 1300 са регистрираните безработни.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *