В съда е внесен иск срещу тютюневия дилър от село Абланица Еркан Лапантов. Антикорупционната комисия реши да отнеме имущество на Лапантов, на стойност 2 862 521 лева. Проверката на Комисията срещу него е започнала след уведомление от прокуратурата за привличането му като обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за незаконно разпространение и преработка на тютюневи изделия, държане на наркотици и извършване на сделки с имущество, придобито от престъпна дейност. В ръководената от него престъпна група е участвал и жандармеристът от Симитли Даниел Кьосев.

Пред съда се претендира и за отнемането на 5 недвижими имота и 1 моторно превозно средство. Част от членовете на групата бяха задържани в момент на производство. Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от куриери, каквато функция е изпълнявал и Даниел Кьосев от Симитли.  Нарязаният тютюн се е продавал в разфасовки от по 1 килограм на цена от 45 лева. В резултат от дейността на групата нанесената щета на държавния бюджет от избегнат акциз възлиза на 3 милиона лева. Служителят на МВР Кьосев бе арестуван при превоз на 30 чувала тютюн за пушене с личния му автомобил. В повечето случаи е транспортирал тютюна униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си.

Сформирането на престъпната група, ръководена от Еркан Лапанов, е започнало през януари 2017 година. Тютюнът бил нарязван с машини, ароматизиран и опакован в найлонови пакети с етикети на популярните „Вирджиния“, „Марлборо“, „Давидофф“, „Карелия“ и други марки. Първоначалното финансиране на дейността – оборудването на производствените бази, осигурил организаторът на групата Лапантов. По негово разпореждане всички плащания за покупка на суровина минавали през лицензирана фирма за разплащания. По този начин била акумулирана и печалбата от незаконната дейност – събраните суми били превеждани на близки на Еркан Лапанов, който от своя страна разпределял „възнагражденията“ на участниците, съобразно техния принос.

Всеки от членовете бил със строго определени функции и място в йерархията. Непосредствено след организатора на дейността стояли тримата отговорници на базите. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици, разпространители на готовия тютюн. Работата била организирана съобразно търсенето от клиенти. Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил организиран поредния цикъл на преработка и пакетиране.

Полицаят Даниел Кьосев избягвал щателни проверки на личния си автомобил от колеги от Пътна полиция. Най-често получавал готовия за продажба тютюн докато е на смяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *