450 бежанци преди малко бяха натоварени на автобуси в Кавала. Те пристигнаха на пристанището в гръцки град в сряда, влизайки в страната през остров Митилини. Бягащите от войната сирийци и иракчани са декларирали пред местните власти, че не желаят да останат в Гърция. Изпратени са към палатковия лагер Идомени на гръцко – македонската граница. Друга голяма група бежанци пътува към Кавала от остров Митилини.

В Идомени са чакат 6500 мигранти в очакване да преминат в Македония. Днес браздата преминаха само 300 бежанци от Сирия и Ирак и след това пунктът бе затворен отново.

Гърция е депозирала в ЕС план за бедствено положение заради невъзможността ѝ да се справи с потока бежанци, призна в неделя министърът на имиграцията Янис Музала. Ситуацията с бежанците е извън контрол. Ресорният министър прогнозира, че през март се очакват между 50 000 и 70 000 мигранти да пристигнат в страната.

Австрийският канцлер Вернер Файман предупреди, че властите във Виена няма да се откажат от политиката на ограничения спрямо търсещите убежище в неговата страна. В интервю за виенско издание Файман той потвърди, че властите във Виена ще се придържат към броя от 37 500 души. „Ние не може да приемем всички бежанци при нас. Тази позиция ще защитавам като ръководител на правителството, с всички произтичащи от това последствия“, подчерта австрийският канцлер и добави: Австрия бе пример в тази бежанска криза, но аз съм разочарован от факта, че това нещо не бе признато.

Файман каза, че не разбира и политиката на Гърция.

 „Неприемливо е Гърция да действа като туристическа агенция. Да пропуска всички бежанци и те да продължават пътят си. Миналата година Гърция прие 11 000 бежанци, а ние 90 000. Това нещо не трябва да се повтаря“, подчерта канцлерът. Според него „националните мерки са проява на самозащита, но и призив за помощ“. „Ние се залагаме за европейско решение, но има множество неизпълнени решения на Европейската комисия и поради тази причина стигнах до убеждението, че трябва да действаме самостоятелно“, каза Файман. Той определи някои решения на ЕК като удивителни и каза следното: Те свикнаха да наблюдават тъжно Гърция как тя пропуска бежанците. Свикнаха да гледат как там нищо не функционира и това е удивително.

 

снимка вестник Хронометро450 OT KAVALZA ZA IDOMENI

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *