Общо 47 са съставените актове за незаконни дейности в държавните гори само в местностите Голак и Погребите край Разлог за миналата и първото тримесечие на 2016 година, съобщиха от Пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

Над половината от тях са за незаGOLAKконна сеч и транспортиране на дървесина в два отдела – 167 и 168, като всички актове са издадени от горския надзирател в ТП „ДГС Разлог” Георги Алуминов. В резултат на това са задържани 19.80 куб. метра дърва за огрев и 4,08 куб. метра строителна дървесина, както и три каруци и един моторен трион.

Последното нарушение в м. Голак е констатирано преди около месец, а мястото е в непосредствена близост до ромската махала на Разлог. Районът от години е известен с високата концентрация на посегателства от горите, поради което е обект на специално внимание както от страна на ТП „ДГС Разлог”, така и от Югозападното държавно предприятие. В резултат на въведените денонощни дежурства и засилени мерки по опазване на държавните горски територии набезите и посегателствата в района са силно ограничени. Това няма как да се хареса нито на системните нарушители, превърнали кражбите от гората в семеен бизнес, нито на отделни заинтересовани страни, които вероятно се опитват да дискредитират работата на горския служител.

Югозападното държавно предприятие вече обяви допълнителни мерки за постигане на по-висока ефективност при опазване на държавните горски територии в един от най-проблемните райони – този около Разлог.

Благодарни сме на всички, които сигнализират за нарушения, и без да бъдем „бързи и яростни”, ще продължим да сме достатъчно оперативни и адекватни на всяка ситуация – реална или измислена, обещават от Югозападното държавно предприятие.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *