YNP_fire.jpg

От 3-5 запалвания дневно заради палене на стърнища регистрират термокамерите на деветте противопожарни кули в Благоевградска област

От началото на годината до момента на територията на Югозападното държавно предприятие са възникнали 48 пожара.

Над половината от тях са регистрирани само през последните десет дни, като основната причина е човешка небрежност от земеделски стопани при палене на стърнища и почистване на сухи треви в близост до горски масиви. Засегнати са 1456 декара горски площи, от които 639 декара широколистни гори, 328 декара – иглолистни насаждения и останалите – сухи треви и храсти. Щетите са минимални, тъй като в голямата си част пожарите са низови.

Със затоплянето на времето от 3-5 сигнала ежедневно за запалвания в земеделски територии постъпват в единния център за анализ и контрол в ЮЗДП. В резултат от изградената система за превенция и ранното откриване на пожарите,  специализираните екипи на предприятието съвместно с противопожарните служби са реагирали бързо, като своевременно са потушили пламъците и са предотвратили сериозни щети.

ЮЗДП продължава инвестициите в превенция срещу пожари. До края на тази година ще бъдат доставени нови 10 термокамери за видеонаблюдение в горски територии. Въпреки пълната готовност за реакция призоваваме и гражданите да спазват правилата за безопасност и да бъдат особено внимателни при боравене с огън и извършване на дейности на открито. Паленето на огън на по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *