Болестта “син език”, която засегна цяла България, е причина за смъртта на 62 муфлона на територията на “ДЛС Дикчан” – с. Сатовча, съобщиха от Югозападното държавно предприятие – Благоевград.  Такива са заключенията от направените изследвания на кръвните проби от мъртвите животни и констативните протоколи, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград. За всеки смъртен случай на муфлон има съставен протокол и са уведоMUFLONмени ветеринарните власти и конкретно Югозападното държавно предприятие и Изпълнителната агенция по горите.
От първия констатиран случай до момента Югозападното държавно предприятие чрез всички свои териториални поделения, в които има стада муфлони, е предприело необходимите действия, съобразени с указанията и изискванията на МЗХ и БАБХ за спиране разпространението на болестта. Служители на териториалните поделения пръскат с репелент местообитанията на муфлоните и извършват постоянни проверки за състоянието на дивите животни. Със застудяването няма нови регистрирани случаи на открити мъртви животни.
Загробването на труповете се е наложило, тъй като екарисажите в страната не са в състояние да поемат всички умрели животни.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *