94 млн. лева ще бъдат изплатени катоGOSPODINCI премии за тютюна. В края на май и началото на юни се очаква парите да бъдат разпределени сред тютюнопроизводителите по национална преходна помощ, съобщиха от МЗХ. На среща на Консултативния съвет по тютюна представители в сектора стигнаха и до съгласие за разпределянето на средствата в подкрепа на сектора. Според тях най-висока относителна тежест в подпомагането следва да имат производителите, които са най-уязвими.

От браншовите организации коментираха и промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които се определя максималното равнище на емисиите от цигари на катран, никотин и въглероден оксид.  Необходими са технически срокове за информиране на всички по места за новостите по отношение на Закона. В тази връзка на заседанието бе обсъдена необходимостта срокът за регистрация на тютюнопроизводителите да бъде удължен с един месец. Всички присъстващи представители на бранша постигнаха единодушие срокът, който към момента изтича на 3 юни, да бъде удължен до 1 юли.

В рамките на Консултативния съвет бе разгледана и темата за предстоящата Конференция в Индия на страните членки на Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Подчертана бе силната необходимост от това страната ни да изготви единна позиция по предстоящите за разглеждане документи на Конвенцията.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *