Всичко започва в село Делчево край Гоце Делчев с един млад мъж, въоръжен с торби за боклук и захранван от убеждението, че “докато тънем в боклуци, не можем да претендираме за нищо по-стойностно”. Осем месеца, 15 акции и 300 чувала с боклук по-късно, селото и покрайнините му са изчистени и героят ни мести ентусиазма си към град Гоце Делчев и околностите.

Днес, близо година, след като започва да популяризира инициативите си в интернет под името “Клийн енд Грийн Гоце Делчев”, той отчита над 150 почиствания с близо 5000 чувала с отпадъци, събрани от около 750 доброволци, половината от които са деца.

И историята продължава: всяка събота и неделя в 8:00 ч. на ново място около Гоце Делчев, който полека, но сигурно се придвижва към медала “най-чистият град в България”. Това не е мечта, а цел, която Георги Златинов неуморно преследва.

И хората го следват. След успехите в Гоце Делчев, към “Клийн енд Грийн” идеята се присъединяват ентусиасти от Сандански, Благоевград, Дупница, София, Пловдив и др. Организират се в социалните мрежи, координират се във Viber групи и просто действат, без да се замислят, защото вярват, че чистотата около нас е първата стъпка към по-добрите дни за България и цялата планета. Невъзможно? “Извиняваме се на песимистите, че не сме на едно мнение”, пише Георги в един от постовете на “Клийн енд Грийн” във Facebook и точно за това:

За енергията, постоянството и личния пример, с които подкрепят каузата си за по-чиста планета, вдъхновявайки стотици други съмишленици от близо и далеч, Георги Златинов и доброволците от “Клийн енд Грийн Гоце Делчев” печелят Приз за локално действие с национално значение.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *