От днес в продължение на три дни учители от 11 иновативни училища в страната ще работят в лабораторията за проектно базирано обучение и интегрирано знание, която бе открита в ПМГ „Яне Сандански“. Заедно с преподаватели от  иновативната гоцеделчевска гимназия и Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в града, тук ще обсъждат разумни идеи, успешни решения, идеи, опит и добри практики учители, внедряващи новите пътища на учене и качествено образование от иновативни училища в София, Пловдив, Тетевен, Монтана, Стара Загора, Димитровград, Ботевград. Лабораторията беше открита от началника на кабинета на министъра на образованието Наталия Михалевска, като на събитието участваха също кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и началникът на регионалния инспекторат по образование Ивайло Златанов.

Иновативното обучение все по-уверено заема позиции в българските училища, във време когато традиционното обучение не може да отговори на модерния начин на живот и бързите промени в обществото. Отдавна преподаваният в класната стая материал не е достатъчен, а децата от друга страна отдавна нямат нужда просто да им бъде наливана информация. Така се налага необходимостта от обучения, които са нестандартни – даващи едновременно много стабилна основа за развитие и интерактивен подход, който помага да се развият повече от едно или две умения. Чрез иновациите младите хора развиват креативност, критично мислене, гъвкавост, находчивост. Модерното училище и модерното обучение, базирани на иновации има основна цел децата да се чувстват добре.

Проектно-базираното обучение по същество представлява даването на учениците проект, върху който да работят. Независимо какъв е неговият формат, децата се обединяват и работят заедно, споделяйки и разменяйки идеи, ресурси и знания. Методът се основава на разиграване на реални сценарии, ролеви игри, уроци за изследване, проекти за поведение на роботи, оценяване, методи на комуникация и най-вече – опит от реалния свят, пренесен в час.

Гостите разгледаха съвременното обзавеждане и оборудване на училището домакин. Ученици представиха разнообразни дейности, свързани с прилагането на проектно базираното обучение в ПМГ. Част от интересните проекти са макет на Къкринското ханче, действаща метеорологична станция, как се създава комикс на чужд език, начини за предпазване на младите хора от вредните субстанции, макет на Златната църква.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *