Изследването с апарата DEXA е златен стандарт за поставяне на диагнозата и проследяване на ефекта от лечението

В поликлиниката в гр. Гоце Делчев отваря врати център по остеопороза, оборудван с чисто нов и модерен DEXA-скенер от последно поколение, произведен от световния лидер в производството на този тип технологии – General Electric.

Апаратът е най-модерният в Югозападна България. Закупен по проект, осъществен с финансовата подкрепа на Стратегията за местно развитие на Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен -Хаджидимово и Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Оборудването ще е от голяма полза за профилактиката и лечението на пациентите с остеопороза в района. Функционалността на апарата включва и анализ на телесния състав за борба със затлъстяването.

Остеопорозата е заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и повишен риск от счупвания. Наричана е още „тихата пандемия“, защото обикновено протича напълно безсимптомно до настъпването на първата фрактура. Тогава диагнозата се поставя твърде късно и лечението не е толкова ефективно.

Изследването с апарата DEXA е златен стандарт за поставяне на диагнозата остеопороза и проследяване на ефекта от лечението. Резултатите се получават веднага и са изключително прецизни, а лъчевото натоварване е пренебрежимо ниско. Методът е напълно безвреден, неинвазивен, неболезнен и не изисква предварителна подготовка на пациента.

Изследването на костната плътност е препоръчително за всички, които са преживели фрактура при минимална травма, пациентите в пенсионна възраст и по-младите пациенти с рискови фактори като ниско тегло, надследственост, тютюнопушене, ранна менопауза, някои придружаващи заболявания от рода на тиреотоксикоза, хиперпаратиреоидизъм, захарен диабет, ревматоиден артрит, хронична бъбречна недостатъчност и др. Жените след менопауза са изложени на голям риск от развитие на заболяването.

Изследването с новия апарат ще се извършва от ендокринолога д-р Татяна Металова, всяка събота от 9 до 16 ч. без предварително записване, в кабинет 242 в поликлиниката.

В деня на откриването (8 юни) изследванията ще бъдат безплатни, а до края на месец юни ще бъдат на половин цена.

Погрижете се за костното си здраве сега!

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *