Благодарим за информацията на една неврокопчанка, която живее там, в село Керека. Благодарим, Анжела Гелемерова!
В едно малко село в Дряновския балкан, което празнува 405 години от възникването си, със 185 годишна цъква и 140 годишно читалище, потомък на което е Стефан Стамболов – село Керека, общ. Дряново, е издигнат първият паметник на Светите братя Кирил и Методий в България.
Това се е случило на 6 април 1885 г. в двора на местната църква Свето „Благовещение Богородично“.
Идеята за поставянето му е на местното читалище и неговите дейци – учителят Дончо Момчев, свещениците Димитър С. Лафчиев, Рачо Цочев и други. Камъкът е обработен от местни майстори, като издълбаният в него надпис гласи: „Въ памятъ юбилея на 6 тий Априлъ 1885 г. По случай тисячилетието отъ смьртьта на св. Кирил и Методий. В долния край, под основния надпис, са имената на дарителите.
В същата година на мястото, където е поставен паметникът, за пръв път в Керека се организира честване на деня на Кирил и Методий. Тържеството се води от учителя Дончо Момчев.
През 2000 г. паметникът е пренесен от църковния двор, в двора на новото училище. Преосветен е от игумена на Дряновския манастир, а училището е преименувано от „Максим Горки” на „Св. св. Кирил и Методий”.
През 2019 г., местния инициативен жител на селото, Ивелин Гавраилов изгражда красива защитна конструкция, която да предпази паметника от по-нататъшно атмосферно въздействие. От тогава, по решение на инициативен комитет и на читалищното настоятелство, денят 11 май е приет за празника на село Керека.
Това е първият паметник в България в чест на братята Кирил и Методий.
Дълги години в миналото, обедните новини по телевизията на 24. 05. започваха на фона на този паметник.
Днес паметникът е добре защитен от атмосферното влияние, онагледен
с необходимата информация, е една интересна туристическа дестинаци, но се нуждае от професионална реставрация, защото въпреки взетите мерки, надписът постепенно се заличава .
​​​​​​​Изготвил материала:
​​​​​​​​​​​​​Стефан Варнев

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *