Познаването на срока на годност и максималната проектирана скорост на вашите гуми е от решаващо значение за безопасното шофиране.

Знаете ли, че рейтингът на скоростта за всяка гума се обозначава с буква върху гумата, варираща от L до H?

Освен това срокът на годност на гумата се обозначава с четирицифрено число, като първите две цифри показват седмицата на производство, а последните две показват годината. Важно е да се отбележи, че годността на гумата обикновено е две до три години от датата на производство.

Ето защо е изключително важно да се уверите, че вашите гуми могат да издържат на натиска при високи скорости, за да избегнете злополуки.

Много експлозии на гуми възникват поради повишена скорост и това може да бъде предотвратено, като проверите буквата, посочена на вашите гуми.

Всяка гума има определена скорост.

И така:

L означава максимална скорост до 120 км.

М означава максимална скорост до 130 км.

N означава максимална скорост до 140 км

P означава максимална скорост до 150 км.

Q означава максимална скорост до 160 км.

R означава максимална скорост до 170 км.

Т означава максимална скорост до 190 км.

Н означава максимална скорост до 210 км.

И още една подробност. Това е максималната скорост, с която може да се кара в продължение на един час, без гумата да се деформира или разпадне. Но гума с индекс примерно 210 км/ч съвсем спокойно за момент може да се напъне и с 250, стига да не е продължително.

Бъдете в безопасност на пътя, като сте наясно с максималната проектирана скорост и срока на годност на вашите автомобилни гуми.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *