Реимбурсацията на 100% на лекарствата за сърдечносъдовите заболявания е плюс и стъпка в правилната посока от страна на Министерството на здравеопазването. В множество европейски държави те са покрити изцяло от фондовете. Това каза д-р Стоян Стефанов, кардиолог в Медицински център „Света Екатерина“ в интервю за clinica.bg по повод решението на Националната здравноосигурителна каса, според което над 200 лекарства от 52 вида (INN) ще се покриват на 100% от НЗОК от април.
„У нас имаме най-висок процент доплащане в амбулаторното обслужване. Затова е необходимо да се работи повече по отношение на реимбурсирането, за да се постигне възможно най-малко доплащане от страна на хората. Това се налага с още по-голяма тежест, като имаме предвид какво е финансовото състояние на болните. Затова казвам, че направената стъпка за тях е голям плюс, но трябваше да бъде предприета отдавна“, заяви д-р Стефанов.
Обикновено, сърдечносъдовите заболявания се лекуват не с едно и две хапчета, а с цяла шепа. Това поставя пациентите във финансово неизгодна ситуация. При парично затруднение те трябва да избират кой медикамент им е по-важен и от кой могат да се откажат. Естествено следват пропуски в терапията.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *